Публична лекция на посланика на Япония у нас Н.Пр Такаши Коидзуми

вторник, 12 април 2016 15:45

Посланикът на Япония в България Н.Пр Такаши Коидзуми изнесе публична лекция пред преподаватели и студенти от университета. Срещата в зала „Тържествена“ бе организирана от студентската асоциация за изследване на международните отношения САИМО и на нея присъстваха доц. д-р Игор Дамянов, декан на факултет „Международна икономика и политика“,  и доц. д-р Пламен Ралчев, зам.-ръководител на катедра „Международни отношения“.

Доц. Игор Дамянов открива срещата. Вдясно от него: Н.Пр. Такаши Коидзуми, Изабела Лазова, модератор, доц. Пламен Ралчев

Лекцията на Н.Пр. Такаши Коидзуми ще разшири познанията ни за една от най-модерните икономики в света, провеждана от Япония, отбеляза доц.  Дамянов. Деканът цитира на японски думите „учители“, „наставници“ и „учащи“ и посочи, че това, което свързва двата народа е, че българинът Джон Атанасов е изобретил компютъра, а японците са го превърнали в наше ежедневие.

В зала "Тържествена"

Японският посланик благодари за възможността да говори пред „академичната общност на университета, който е дал много бележити кадри“. Той очерта темата на лекцията си: икономическото развитие на Япония и двустранните й отношения с България. Н.Пр. Коидзуми представи икономическите показатели на Япония, която се нарежда на трето място в света по БВП. Той направи преглед на развитието на японската икономика от времето на т.нар. японско чудо, през периода на „икономическия балон“ и рецесията след него, до разрастващата се азиатска връзка и новата икономическа програма, известна като „Абеномикс“. Тази програма, наричана още „стратегия на трите стрели“, се базира на три основни стълба: смела монетарна политика, гъвкава фискална политика и стратегия за растеж с цел стимулиране на частните инвестиции, посочи посланикът. По думите му това включва мерки за задържане на инфлацията до 2%, коригиране на скъпата йена в посока надолу, облекчения за бизнеса и повече публични инвестиции. Още със стартирането на "Абеномикс" икономиката и финансовите пазари реагираха положително, акциите  започнаха да се покачват, преустановен бе спадът в износа, а възстановеното потребление е признак за съживяване на икономиката, посочи Н.Пр. Такаши Коидзуми.

Н.Пр. Такаши Коидзуми

Посланикът коментира и двустранните отношения между България и Япония, които взаимно откриват свои дипломатически представителства през 1939 г. С конкретни примери той се спря на японските инвестиции у нас, перспективите за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия, обучението на наши специалисти и работата на японски експерти в страната ни. Сред вас има хора, които занапред ще развиват бизнес с Япония, обърна се Н.Пр. Коидзуми към студентите и им напомни, че е важно да се изучават и насърчават двустранните отношения на България с други страни.

Студентите в залата

Н.Пр. Такаши Коидзуми, който за трети пореден мандат е извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, изнесе лекцията си на български език.

Посланикът получи от САИМО сертификат с благодарност за изнесената публична лекция.

Галерия снимки от Публична лекция на посланика на Япония у нас Н.Пр Такаши Коидзуми ...