Осмодекемврийски спортен празник 2015 г.

сряда, 02 декември 2015 14:37

По традиция спортният комплекс „Бонсист” се изпълни със студенти, преподаватели и гости, дошли на осмодекемврийския спортен празник на университета, организиран от катедра „Физическо възпитание и спорт” с партньорството на  Студентския съвет. Тази година официални гости на събитието бяха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи, Николай Бакърджиев, помощник-ректор, проф. д.ик.н. Пламен Мишев, декан на Бизнес факултета и др. 

В СК "Бонсист"

През 2015 г. УНСС за пореден път защити мястото си сред университетите лидери в студентския спорт. Спортистите от представителните ни отбори извоюваха трето място в комплексното класиране в Националната студентска универсиада.

„С вълнение, радост и удоволствие искам да ви поздравя по случай осмодекемврийския спортен празник на университета”, каза проф. Статев. „Празникът е една от новите традиции в УНСС, но и своеобразно продължение на идеите и ценностите на славните ни предшественици, които през 1923 г. слагат началото на първия студентски спортен клуб в България именно в нашия университет”, заяви ректорът. Той изтъкна, че празникът събира студентите спортисти и се превръща в равносметка на спортните ни успехи, с които имаме пълно основание да се гордеем.

Ректорът приветства спортистите. Зад него отляво надясно: проф. Валентин Кисимов, проф. Пламен Мишев, Николай Бакарджиев, д-р Спас Ставрев

Ректорът отбеляза впечатляващия факт, че голяма част от най-добрите студенти са и отлични спортисти. Това е потвърждение на древната латинска сентенция: „Здрав дух в здраво тяло” – дълголетна истина, която се възприема като част от отговора на въпроса „Какво хората трябва да желаят от живота”, посочи той. „Благородната симбиоза между учене и спортуване е не просто част от нашето университетско всекидневие. Тя е празник на емоциите и движението, на човешкия дух, на изпитанието на волята, на възпитанието на чувствата и на каляването на характера, на радостта да се състезаваш,. Тя учи на дисциплина и отговорност”, добави още проф. Статев. Ректорът благодари на преподавателите и студентите, които разнасят славата на УНСС и градят неговото име и авторитет.

Представянето на отборите

Ст. преп. д-р Спас Ставрев, ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“ също поздрави студентите за спортните им успехи и им пожела да носят още слава на своя университет. Той благодари на ръководството на УНСС за сътрудничеството с катедрата, както и на Студентския съвет за усилията и традициите в осъществяване на ползотворното взаимодействие.

Председателят на Студентския съвет Денис Димитров също благодари на ректорското ръководство и катедрата за чудесната спортна база, на която тренират спортистите ни. „Спортът успява да даде здраве. Той калява, изгражда характер, дух”, добави Денис.

Нашите спортисти

За празничното настроение в препълнената зала се погрижиха талантите от салса школата на Мигел Родригес, които танцуваха бачата. Михаела Велинова и Калоян Нинов от спортен клуб Акро-тамп София с треньор Красимира Василева представиха акробатично съчетание и получиха много аплодисменти. Аплодисменти имаше и за мажоретките ни с треньор Милена Игнатова, които представиха новия си танц, специално подготвен за спортния празник.

Акробатичното съчетание
Мажоретките
Спортната слава на университета с ректора и гостите на празника

Накратко може да прочетете за успехите на отборите ни в различните видове спорт.

Отборът ни по аеробика и чиърлидинг със своите оригинални изпълнения спечели сребърните медали в студентския шампионат. Припомняме, че мажоретките ни завоюваха първото място на международния турнир в Хърватска. През новия спортно-състезателен сезон момичетата на Милена Игнатова са устремени към шампионската титла.

Плувците ни вече девет години са на върха. Тази година отборът се класира на първо място в Националната студентска универсиада през пролетта и е вицешампион в дисциплината спринт. В двете състезания плувците спечелиха общо 34 медала, от които 10 златни. Студентът по право, третокурсникът Мартин Желев е единственият плувец в България подобрил над 50 национални рекорда. Той е единственият студент участвал в три поредни универсиади в Китай, Русия и Южна Корея. Женският ни тим по плуване също се представи достойно като спечели бронзовите медали и защити призовата си позиция в спринта. Треньори на отборите са старши преподавателите Светла Цонева и Севдалина Стоянова.

Мъжете ни волейболисти се класираха на трето място в студентското първенство. Отборът ни спечели сребърните медали на международния турнир Петте топки в Париж. Треньор на тима е ст. пр. Петър Иванов. Женският волейболен отбор спечели бронзовите медали в Националния университетски шампионат. На лятната универсиада в турнира по плажен волейбол Ива Антонова и Ивелина Атанасова вдигнаха шампионската купа. Треньор е ст. пр. Ралица Арсова.

Баскетболистките ни спечелиха бронзовите медали в Националната универсиада, а в шампионата 3х3 заеха трето място. Тимът ни участва в аматьорската лига. Треньор е преподавател д-р Венцислав Йорданов. Баскетболистите на ст. преп. д-р Спас Ставрев са редовни участници в държавния студентски шампионат и в първенството 3х3.

Отборът ни по футбол се класира на трето място в градското първенство в
София и игра на четвърт финалите в Националната универсиада. В градския шампионат по футзал студентите ни станаха вицешампиони. Женският ни тим също се представи достойно като спечели сребърните медали в турнира по футзал за купата 8-и декември. Треньор е ст. преп. д-р Иван Стоилов.

2015 г. бе добра и за шахматистите ни. Мъжете спечелиха отборната шампионска титла. На международния турнир в Истанбул Ивайло Стоянов зае първо място. Жените пък взеха бронзови медали в първенството сред студенти. Треньор е Стефан Добрев.

Лекоатлетите се пребориха за шампионската титла в щафетното бягане 4 х 400 м, а на 4 х 100 спечелиха сребърните медали. При дамите двете щафети извоюваха сребърни отличия. Треньор на лекоатлетите ни е ст. преп. д-р Екатерина Тошева.

Отборите ни по тенис на маса спечелиха сребърни медали в студентското първенство. Треньор е ст. преп. Елена Монева.

Мъжкият ни тим по тенис на корт завърши на пето място в студентското първенство, а  момичетата ни - четвърти. На лятната универсиада спечелихме първото място на двойки жени в плажния тенис. Треньор е ст. преп. Кирил Германлиев.

На отборът ни по спортно катерене, дни преди Коледа, им предстои участие в Националното студентско първенство. Треньор е преп. Мария Георгиева.

Купите и медалите, спечелени от нашите отбори, може да видите във витрините на спортната слава на УНСС в централната сграда и във фоайето на спортния комплекс „Бонсист”.

Галерия снимки от Осмодекемврийски спортен празник 2015 г. ...