Министърът на образованието и науката проф. д.м.н. Анелия Клисарова се срещна със студенти

вторник, 22 октомври 2013 13:53

 Министърът на образованието и науката проф. д.м.н.Анелия Клисарова се срещна със студенти от УНСС. На срещата-дискусия, организирана от Обединението за юридическо развитие „Темида“, бе коментирана връзката между висшето образование и бизнеса, както и реализацията на младите хора на пазара на труда.

Министърът очерта по-важните моменти от визията си за българското образование. Очакванията са, че през следващата година то ще е приоритет и бюджетът ще е по-голям от сегашния с 0,01% до 0,03% от БВП. „Тази година ще правим бюджета не като суми, а като политики“, конкретизира Клисарова и акцентира върху връзката между висшето образование и бизнеса. Това е проблем не само за нашата страна, но и за цяла Европа, категорична бе тя и се спря на практическото осъществяване на първото работно място и на програмата за учене през целия живот. Проф. Клисарова посочи също, че е необходимо да се отделят повече средства за направленията и специалностите, от които имат нужда икономиката и бизнесът. Повече средства се предвиждат и за стипендии за стажанти.

Министърът на образованието и науката проф. д.м.н. Анелия Клисарова (в средата) говори пред студентите от университета

Анелия Клисарова заяви, че е много важно да се свърже висшето образование с пазара на труда. Досега университетите и практиката са били на известна дистанция, но правилният път е в пресичането на позициите им. Образователният министър коментира като възможност и широкоразпространената европейска практика - бизнесът да поръчва на университетите  специалисти в конкретни професионални направления. Според проф. Клисарова у нас се усеща липса на европейска квалификационна рамка, която да даде възможност на работодателите да са наясно с нивото на компетентност на всеки завършил студент.

Министърът подчерта също, че в България има 48 центъра за кариерно развитие към висшите училища, но е необходимо те да имат по-добра връзка с бизнеса. Тя изтъкна и ролята на университетските настоятелства за ориентиране на студентите към  подходяща работна среда.

В голямата конферентна зала, където се проведе срещата

Сега водещ показател при финансирането на университетите е броят студенти, както и  качеството и рейтинговата система, посочи министърът. В перспективен план тя очерта и прилагането на 9-степенната квалификация на всеки завършил студент, която трябва да залегне като критерий и в новия Закон за висше образование.  Една от целите в стратегията за развитие на висшето образование е то да бъде качествено и да привлича младите да учат в България. Трябва да се създадат такива условия на труд и кариерно развитие, че младите хора да специализират в Европа, но да се връщат в България, категорична бе проф. д.м.н. Анелия Клисарова.

Проф. Анелия Клисарова със студенти от университета

След дискусията си със студентите министър Анелия Клисарова се срещна с ректора но УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката долу). 

Галерия снимки от Министърът на образованието и науката проф. д.м.н. Анелия Клисарова се срещна съ ...