Първа по рода си съвместна магистърска програма на Университета с КНСБ за подготовка на синдикални активисти

сряда, 17 април 2024 17:07

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров положиха подписите си под два знакови документа – меморандум за сътрудничество, който очертава направленията на взаимен интерес и бъдещи съвместни инициативи и договор за обучение на синдикални активисти в съвместна магистърска програма „Синдикализъм и синдикални политики“.

Проф. д-р Димитър Димитров и Пламен Димитров (от ляво надясно)

Координатори по меморандума са доц. д-р Елена Симеонова, ръководител катедра „Политология“ (за УНСС) и гл. ас. д-р Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение, а също и преподавател в катедра „Икономикс“ на УНСС (за КНСБ).

Магистърската програма „Синдикализъм и синдикални политики“, която стартира от учебната 2024/2025 година, е разработена и ще се осъществява съвместно от катедра „Политология“ на УНСС и КНСБ.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта: „Партньорството ни с КНСБ е дългогодишно, но с подписването на този меморандум преминаваме на ново ниво на нашето сътрудничество и съм убеден, че ще намерим още възможности за надграждане. Изпълнението на заложените в споразумението дейности ще даде добавена стойност и за двете страни“. Ректорът изтъкна, че със своята експертиза и чрез трайното проследяване на процесите, синдикатите често са най-подготвени в много области.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров благодари за възможността чрез магистърската програма да се подготвят експерти в синдикалната сфера.

Гл. ас. д-р Любослав Костов припомни, че през 2023 г. Институтът за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към КНСБ и УНСС подписаха споразумение за партньорство. „Сред целите му е полагане на съвместни усилия за подобряване качеството на обучението на студенти и докторанти чрез осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация, срещи с практици, организация на учебни и преддипломни стажове и практики, трудови борси и други инициативи в техен интерес. В резултат от Споразумението около 50 студенти вече са били на стаж в ИССИО. Меморандумът сега е продължение на нашето сътрудничество“, каза д-р Костов.

Ръководителят на катедра „Политология“ доц. д-р Елена Симеонова благодари на ректора проф. д-р Димитър Димитров за възможността да бъдат подписани споразуменията и да бъде осъществена магистърската програма „Синдикализъм и синдикални политики“.

Новата магистърска програма е отворена и за кандидати, които нямат практически опит, но се вълнуват от проблемите на функционалното представителство на интереси и желаят  да насочат професионалната си реализация в тази сфера на дейност.

Програмата е създадена, за да отговори адекватно на динамичните социално-икономически промени, които се отразяват върху индустриалните отношения в национален, европейски и световен мащаб. Тя предлага своевременна възможност за получаване на системни, задълбочени и изпреварващи знания, придобиване на необходими умения, знания и компетентности.

Философията и подходът на програмата са съсредоточени върху ролята и мястото на синдикалната дейност в цялостния политически процес на национално, регионално и международно ниво. Акцент се поставя върху трансформацията на трудовите отношения под въздействието на глобализацията, зелената сделка и развитието на новите технологии, в т.ч. на изкуствения интелект, който застрашава цели сфери на икономическа дейност.

Учебната програма е интердисциплинарна и включва курсове от сферата на политическата наука, икономиката, социологията, правото, управлението на човешките ресурси и социалната защита. Всяка от включените в учебния план дисциплини, се води съвместно от хабилитирани преподаватели от УНСС и изявени експерти от практиката, подсигурени от КНСБ, които са с доказан опит в изграждането и управлението на синдикални организации, колективното трудово договаряне и защитата на правата на трудещите се.

С магистърската програма „Синдикализъм и синдикални политики“, КНСБ  надгражда своя институционален капацитет. Освен изследователски и обучителни услуги, осигурявани чрез Института за социални и синдикални изследвания и обучения, КНСБ вече може да предложи на своите членове и възможност за получаване на диплома за академична степен.

На събитието присъстваха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректорът по научноизследователската дейност доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова.

Доц. д-р Янко Христозов, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Елена Симеонова, проф. д-р Димитър Димитров, Пламен Димитров, гл. ас. д-р Любослав Костов, проф. д-р Матилда Александрова, доц. д-р Мария Воденичарова (от ляво надясно)

     

Галерия снимки от Първа по рода си съвместна магистърска програма на Университета с КНСБ за подгот ...