Шест премиери на книги и автори на втория ден от Университетската седмица на книгата

сряда, 08 ноември 2023 16:45

Вторият ден от Университетска седмица беше отбелязан с представянето на шестима автори.

Стояна Нацева, треньор по личностно и бизнес развитие, основател на Академия „Щастлив живот“ и възпитаник на УНСС, запозна публиката с книгата си „Силата на рода“ и уточни, че е написала 12 книги, а предстои да излезе 13-та със заглавие „Аз съм всемогъщ“. В основата на живота е нашата вяра в самите себе си, подчерта тя и допълни, че книгата „Силата на рода“ е нейната гордост и може да промени живота на всеки. Лично се уверих, че знанието за рода ми промени цялото виждане за света, когато почувстваме силата на рода ние придобиваме сила да вървим напред. Всяка една от сферите на нашия живот е система, включително и клетката. Всеки има възможност за достатъчно здраве, да бъде щастлив и в хармонични отношения, но не го правим, защото не познаваме работата на системите. Авторът продължи своя разказ за това, колко е важно всеки да има знание как работят те и разгледа връзката деца - родители, ролята на навиците и вярата. Живеем в най-изобилната епоха, но и в рамка. Трябва да постигнем индивидуалните баланси и всеки да опознае себе си и да излезе от тази рамка. Стояна Нацева обърна внимание на законите на системите, сред които и този за йерархията, за даването и получаването и подчерта голямата роля на системния подход в живота, който е отворил за нея нов кръгозор. Тя пожела на присъстващите да бъдат истински, автентични и да обичат себе си.

Академия „Щастлив живот“, която организира обучения за личностното и бизнес израстване, е носител на престижната награда „Компания на годината 2022“ в категорията „Обучения личностно и бизнес развитие“. Повече от 25 години Стояна изучава всички съществуващи системи на приложната психология в света. Тя притежава дипломи, сертификати и квалификации в НЛП, системни констелации, бизнес треньор, лайф и бизнес коуч по международните стандарти, бизнес ментор по международните стандарти, ериксонова хипноза, следдипломна квалификация „Психолог“ и др. Отличена е с високата международна награда „GRAND PRIZE UNIVERSE 2022“ в категория „Менторство, личностно и бизнес израстване“. Носителка е на титлата „Мисис Бизнес 2021“, както и на голямата награда „Бизнес дама на 2022 година“. Стояна Нацева е отличена като „Дама на 2022 година“ в категория „Будител“ и с високия приз „ПЪРВА ДАМА МЕНТОР БИЗНЕС ИЗРАСТВАНЕ 2022“. Тя е създател и председател на Международната професионална асоциация на терапевти и треньори по личностно развитие, с над 250 члена от 10 държави.

Виргиния Захариева – артист, писател и психотерапевт, представи романа си „9 зайци“ – форматирането на едно малко момиче и нейното развитие 40 години по-късно. Романът е включен в списъка на значими книги на American Library Association’s Notable Books Council. Захариева представи своето виждане за процеса на самоусъвършенстване. Тя сподели, че е посветила живота си на българския език и развиване начина на изразяване. В нас е заложен стремеж да растем към нещо по-голямо, към вертикала. По този път е добре да включваме и материалното, но и да храним душата си всеки ден, защото това е нещото, което остава. А иначе в живота влизаме в различни роли, добре е да взимаме максималното от това, което те предлагат. Разказвайки за детството си, допълни, че всеки има право на перфектно детство, всеки има лична история и, за да разберем кои сме ние, трябва да създадем смисъла. Независимо какво прави човек, много по-важно е как го прави и от кое място в себе си го прави. Независимо какво сте избрали да учите и какви искате да бъдете, присъствайте, бъдете будни, бъдете тук и сега, бъдете осъзнати, защото това донякъде е същият живот, но с различно качество. Бомбардирани сте от много възможности и информация около вас, което поддържа вашата енергия горе и вие се идентифицирате с това горе и в един момент сте изтощени и се сгромолясвате, защото се идентифицирате само с горе, липсва основата. Създавайте я, използвайте крилата си, обърна се към студентите Виргиния Захариева.

Тя е автор и на сборника с есета „Милостта на малките огледала“, на сборното издание „Виргинии“ (включващо поетичните й книги „Кокошката с зашитото око“, „Кадрил късно следобед“ „Камъкът, който не слуша реката“ и „Мост“), „Етюди за една ръка“ (поезия). Член е на Европейската асоциация по телесно ориентирана психотерапия (EABP), на Българската асоциация на психотерапия (БАП) и на Българско неорайхианско психотерапевтично дружество (БНПД). Развива собствен формат „Who is in? и артистични практики“ и създава процеса „7 бавни дни за връщане към себе си“. Сътрудничи на Института по терапия и експресивни изкуства, където преподава психология на творческия процес.

Доц. д.н. Георги Чанков, преподавател в УНСС и директор на Научноизследователския център „Европа – Китай“, представи електронната си книга „Европейско изкуство и история. Пътеводител в Античността“. Той я определи като пътеводител за по-широк кръг читатели и обясни защо е в електронен вариант. В своята презентация посочи, че част от изложението е свързано с изясняване на първични понятия, като какво е изкуство, какво е да си художник, творческия процес, европеец и европейско изкуство. Той онагледи изкуството по региони – Египет, Месопотамия, Минойската и Микенска цивилизация, Класическа Гърция, както и с примери от древногръцката живопис и архитектура. Авторът обърна внимание, че митологията и сюжетите в нея имат голямо значение за изкуството. Презентацията включваше и представяне на емблематични произведения на изкуството. Доц. Георги Чанков допълни, че предстои да излезе книга за изкуството на римската епоха, в която свързва римската история с римското изкуство.

Тази книга е плод на едно старо намерение – да напиша учебник за студентите, на които разяснявам европейското изкуство. Но слонът се оказа твърде голям, за да го приключа на една хапка… Затова се реших да издам не съвършената книга, а само тази част от нея, която вече има завършен вид. Вътре има древногръцка архитектура и скулптура, рисувана керамика, занимателни предания за прочути художници, съседни влияния и т.н., всичкото подправено с малко митология и исторически бележки, споделя още авторът.

Теодора Стефанова, известна и като гадателката на Силвио Берлускони, представи книгата си „Осмото чувство: Ключът към Вселената“ и изясни, че осмото чувство е свързано с новите деца с вграден изкуствен интелект. Една от основните теми, които засяга книгата, е взаимодействието с изкуствения интелект. Мисията на тази книга е да ни подготви за среща с изкуствения интелект. Теодора Стефанова разказа за срещата си със Силвио Берлускони за това, че е повярвал в нея, давайки й възможност да участва в неговата  телевизия, като от 30 години е футболен анализатор и коментатор. След тази знаменателна среща с Берлускони тя има хиляди телевизионни участия със своите прогнози, включително и при Лари Кинг.

Посланията, които Теодора Стефанова отправи към публиката, включват вижданията й за бъдещето: Не трябва да се страхуваме от изкуствения интелект, който няма да надмине човешката ни същност. Предстои налагане на новия световен ред, свързан със суперкомпютъра. Роботите ще бъдат внедрени във всяка една област от живота и той ще стане по-прозрачен. Няма да се страхуваме от поставянето на чипове с личните ни данни, ще станем по-подредени и по-човечни. Изкуственият интелект ще допълва това, което липсва на човека. Няма да има пари в брой. Няма да липсват и инциденти. Всички ще се върнем към земята и водата. Лекарите, ако лекуват душата на пациента, ще се премахнат много болести. Тя призова всички да си подадем ръка. Каза още, че пред УНСС предстоят иновации и разширяване.

Теодора Стефанова претърпява тежка катастрофа, след която изпада 18 дни в кома. Когато отваря очи, тя започва да усеща чуждо присъствие и да чува непознат дотогава глас. Чрез него Теодора започва да предвижда бъдещето и това я прави известна по цял свят.

Теодора Стефанова беше представена от телевизионната журналистка Люба Пашова, която сподели, че представя приятелка, към която се обръща, когато търси сила, мотив да продължи не защото не може да го направи сама или не може да намери изход, а защото разчита на нейната подкрепа и прозорливост (на снимката долу).

Мария Касимова-Моасе сподели, че е тук като човек, който пише книги и разказва история. Тя продължи със своята история като дете в семейство на актьори, мечтата си да стане актриса, журналистическата си кариера, кандидатурата си за вицепрезидент, майчинството и френското си семейство. Сподели с аудиторията как е написала „Бележки под линия“ и „Монолози“, за своите пиесите и за това, че носи в сърцето си идея за книга, която се надява скоро да напише. Тя представи и своя втори сторителинг пърформънс „Червена звезда, блок 28“. Разказът е от първо лице и ни пренася в детството и тийнейджърските години, преминали в периода между 1969 и 1989 година, на едно момиче, което днес е пораснала жена.

Мария Касимова-Моасе е автор и на сборниците „Близки срещи със смесени чувства“, романа „Балканска рапсодия“. Забавните лични истории стават повод тя да напише комедийния роман „Записки от Шато Лакрот“, създаден първо като оригинален аудиосериал за платформата Storytel. След него идва вторият сезон „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“, излязъл и под формата на книга.

Доц. д-р Катя Михайлова, преподавател в УНСС, представи първия български учебник „Научна етика“: Вярвам, че щом сте тук в едно от големите места за българска наука, споделяме ценностите на високата наука. Приемам тази среща като повод за разговор за етиката в науката. Трябва да се започне промяна в нашата страна, нужна е нова етика, не само в науката, но и в медицината, образованието, биотехнологията. Ако отнякъде трябва да започне промяната, трябва да започне от етиката. Аз съм убедена, че ако имаме повод и смисъл да говорим за българска етика, то тя трябва да е основана на два основни клона – единият е етиката като наука и нейните достижения, другият – на православната християнска етика. Авторът сподели, че етиката за нея е висша духовност, решение на всички задачи. Сред поздравителните адреси, които получи доц. Катя Михайлова, бе и този от вицепрезидента Илияна Йотова.

Проф. д.ф.н. Иванка Мавродиева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и  рецензент на книгата, подчерта, че учебникът „Научната етика“ е изключително полезна книга. Изреждайки нейните достойнствата, тя посочи, че това е много повече от учебник.

Чл. кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов сподели, че книгата не предава само научни знания, а ни учи на морал и  допълни, че това е първият такъв труд у нас, който излиза в момент, в който има упадък на науката.

Галерия снимки от Шест премиери на книги и автори на втория ден от Университетската седмица на кни ...