Започна приемът в УНСС

понеделник, 12 юни 2023 16:19

Ректорът на УНСС откри приема на документи за участие в класиране и явяване на кандидатстудентски изпити за образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър" след средно образование за специалност „Право“, който ще продължи до 30 юни. Проф. д-р Димитър Димитров, придружен от проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, посети Центъра за прием на документи и специално се обърна към служителите с пожелание за успешна кандидатстудентска кампания. Всички, които не са доволни от резултатите на държавните зрелостни изпити (ДЗИ) могат да се явят на изпит във формат ДЗИ в УНСС на 17 и 25 юни.

 Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. Димитър Димитров и проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебната дейност

Първият кандидат-студент, който подаде документи е Живко Маринов от Варна. Той е  завършил Руската гимназия „А.С. Пушкин“ с отличие и иска да учи маркетинг. „Смятам, че точно в УНСС мога да науча много за тази професия, защото обучението е на високо ниво“, каза той.

Центърът за прием на документи е оборудван с допълнителни компютърни работни станции, на които кандидатите могат със съдействието на консултант, да попълват необходимите документи. Първите, които се възползваха от тази нова услуга бяха Моника Христова и Константина Николова.

Моника Христова е завършила 18. СУ „Уилям Гладстон“ - училище, с което УНСС има сключен меморандум. Нейното първо желание е да учи социология. 

Константина Николова е завършила BRITANICA и кандидатства за новата специалност „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“.

УНСС има специално отношение към студентите в неравностойно положение, включително със специални потребности. В Междууниверситетския център за развитие на кариерата има пул, който съдейства по въпроси касаещи кандидатстването, обучението и последваща реализация на тези студентите. Станислав Парушев, който е с нарушено зрение, избра като първо желание специалността „Застраховане и социално дело“. Този негов избор е продиктуван от положителната обратна връзка от Румяна Бояджиева, която е трети курс същата специалност и от няколкото лекции, които е посетил. В момента в УНСС се обучават 153 студенти в неравностойно положение.

 Директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров съдейства за попълване на документите

В Центъра за прием на документи има и консултанти от поделение „Студентски столове и общежития“, които разясняват възможностите за настаняване в общежитията на УНСС. Университетът разполага с 12 блока и може да осигури стая на всеки студент. 

От „Учебна дирекция“ припомнят, че желаещите да учат в УНСС могат да кандидатстват с оценките от Държавния зрелостен изпит (ДЗИ) или да се явят на кандидатстудентски изпити (редовни и предварителни) в УНСС, ако резултатите от ДЗИ не ги удовлетворяват. При образуването на състезателния бал се взема най-високата оценка, независимо на кой от изпитите е получена.

Кандидат-студентите могат да избират между 53 специалности.

По статистика вече 70 на сто от кандидат-студентите подават своите заявления за класиране онлайн. За останалите УНСС е създал условия, които ще улеснят кандидатите и ще намалят опашките. В Центъра за прием на документи освен онлайн, може да се кандидатства и по традиционния начин – на хартия.  Инсталирани са ПОС терминали, които улесняват заплащането на таксите на място. Документи за прием в УНСС могат да се подават още в РЦДО Хасково и в центровете за кандидатстудентска подготовка и информация в страната

За по-ефективна комуникацията и подкрепа на кандидат-студентите се създаде колцентър, който ще работи от 8.00 до 22.00 часа, включително събота и неделя. 

Галерия снимки от Започна приемът в УНСС ...