УНСС представи първия в България проект „Електронна студентска книжка“

вторник, 14 ноември 2017 15:57

Проектът „Електронна студентска книжка на УНСС“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 -  студентска книжка, дебитна карта на Банка ДСК и международна студентска идентификационна карта ISIC,  посочи ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев на пресконференция, която  се проведе в голямата конферентна зала.

На събитието присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образование и наука на 44-тото Народно събрание Милена Дамянова, проф. д.ик.н. Валентин Кисимов, директор на Центъра за компютърни иновативни системи, Виктор Петров, изпълнителен директор на COMITEX, Стефан Еленков, изпълнителен директор на "АПАО, ISIC Bulgaria", Пенчо Савов, директор на дирекция  „Банкови карти и електронно банкиране на Банка ДСК, доц. д-р Стела Ралева, зам.-ректор на УНСС, проф. д-р Камелия Стефанова, декан на факултет „Приложна информатика и статистика“ и ръководител на катедра „Информационни технологии и комуникации“, ректори на висши училища, представители на фирмите-партньори на университета в осъществяването на проекта, студенти, преподаватели и др.

Пенчо Симов, Красимир Вълчев, проф. Стати Статев, Милена Дамянова, проф. Валентин Кисимов, Виктор Петров, Стефан Еленков (отдясно наляво)

УНСС е първият университет в България, който въведе електронните студентски книжки, посочи проф. Статев. Техни притежатели станаха 4000 първокурсници-бакалаври, които започнаха обучението си през тази години. Пластиката, наподобяваща лична карта, съдържа микрочип с цифров печат на УНСС, цялата студентска информация на притежателя й и индивидуален подпис на всеки студент, чието име е изписано на кирилица и латиница, поясни проф. Статев. Той представи двата варианта на електронна студентска книжка: комплексна с три компонента- електронна студентска книжка, дебитната карта и международна студентска идентификационна карта ISIC и единична, която включва само електронната студентска книжка.  

По време на пресконференцията в голямата конферентна зала

Ректорът се спря на предимствата на електронната студентска книжка – обучителни, финансови и спомагателни. С тази книжка всеки студент по всяко време и на всеки от деветте киоска в УНСС може да се информира за студентското си положение – оценки, стипендии, здравно осигуряване, общежития, за всички административни услуги, за графика на учебния процес – сесии, лекции, изпити и т.н. Има приложение и за смартфони, чрез които също може да се чете информацията в книжката, конкретизира проф. Статев.

Ректорът проф. Статев представя проекта

Този проект е междинен етап в цялостната електронизация на УНСС, посочи ректорът. От четири години имаме утвърдена система за цифрово подписване на протоколи, от две години работи и системата на електронните главни книги. Съвсем закономерно бе следващата стъпка да е електронната студентска книжка.

При откриването на учебната година в УНСС посочих, че този университет е не само място за знания, но и за умения, каза Милена Дамянова. Тя адмирира проекта за електронните студентски книжки, което определи като иновативно и полезно решение. Това не е просто електронизация на няколко услуги, а част от общата стратегия на университета. Надявам се повече висши училища да използват опита на УНСС и да въведат тази иновация, изтъкна Дамянова. Нововъведените електронни студентски книжки ще направят по-ползотворно и приятно обучението както за студентите, така и за преподавателите, акцентира председателят на Комисията по образование и наука.

Милена Дамянова


Министър Красимир Вълчев поздрави ректорското ръководство за цялостната работа на УНСС. Той изтъкна, че електронните студенски книжки и електронизацията на университета са резултат от многогодишни усилия. Дигитализацията е задължителен процес, а УНСС е първото висше училище с такова значимо достижение, посочи министърът и изрази надежда, че и другите висши училища в страната ще последват примера. УНСС задава модела на утрешното ни общество, категоричен бе Красимир Вълчев.

Министър Вълчев

Изминатият дълъг път на университетската електронизация до въвеждането на електронните студентски книжки представи проф. Кисимов. Директорът на Центъра за компютърни иновативни системи се спря на научните изследвания, работата с партньорите, патентите и полезните модели.  Дигитализиран е и цялостният процес, свързан с обучението на студентите на базата на ключови сертификати, издавани от УНСС на всеки преподавател с валидност една година, електронни заверки, електронни главни книги и т.н. Електронните студентски книжки тази година улесняват 4000 студенти, 200 преподаватели и 30 служители, премахват всякакви възможни грешки и недобросъвестност, заяви проф. Кисимов.

Проф. Кисимов демонстрира пред присъстващите и практическото ползване на електронните студентски книжки (на снимката долу).

 

 

 

Галерия снимки от УНСС представи първия в България проект „Електронна студентска книжка“ ...