Публична лекция на Н.Пр. Манал Ел Шинауи, посланик на Арабска Република Египет в Република България

вторник, 04 април 2017 14:32

Публична лекция изнесе пред преподаватели и студенти от университета Н.Пр. Манал Ел Шинауи, посланик на Арабска Република Египет в Република България.

Доц. д-р Поля Кацамунска, зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на факултет „Управление и администрация“, откри срещата в зала „Тържествена“ и представи Н.Пр. Манал Ел Шинауи.  

Доц. Кацамунска (вляво) и Н.Пр. Манал Ел Шинауи

Чест е за мен да бъда гост-лектор в най-престижния български университет, изтъкна посланикът. Н.Пр. Манал Ел Шинауи се спря на традиционните връзки между България и Египет като напомни, че през миналата година бе отбелязана 90-годишнината от двустранното сътрудничество.

В зала "Тържествена"

Египет е най-големият търговски партньор на България в Африка и има огромна роля за стабилността и мира в региона. Вашата страни има същата роля за стабилността на Балканите, изтъкна посланикът и оцени този факт като ключов за двустранните отношения. Над двадесет са търговските споразумения в различни сфери на икономиката, силно развити са културните отношения, засилва се сътрудничеството в областта на туризма, посочи Н. Пр. Манал Ел Шинауи.

Посланикът

Посланикът се спря и на перспективите в международните отношения на Египет – страната с най-дълга, над 5000-годишна история, първата държава в Африка, използвала дипломацията в международните отношения с другите държави от региона и света. Тя говори за споразуменията на Египет с Европейския съюз, баланса и различията във външната политика на страната като член на Съвета за сигурност, противодействието на тероризма и др.

По време на публичната лекция

Седемдесет на сто от населението на Египет са млади хора, оцени като особено важен за развитието на страната този факт посланикът. Под егидата на президента са проведени вече две младежки конференции, на които са обменени идеи и очертани перспективи за развитие във всички сфери на живота.

Ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев се срещна и разговаря с  Н.Пр. Манал Ел Шинауи. Проф. Статев връчи на посланика сертификат в знак на благодарност за изнесената публична лекция (на снимката долу).

Във фоайето пред зала „Тържествена“ бе представена изложба с артефакти от историята и културата на Египет (виж снимките).

 

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Манал Ел Шинауи, посланик на Арабска Република Египет в ...