Публична лекция на Н.Пр. Алберто Труеба, посланик на Аржентина у нас

вторник, 06 декември 2016 15:16

Извънредният и пълномощен посланик на Република Аржентина у нас - Н.Пр. Алберто Алфредо Мануел Труеба, изнесе пред преподавателите и студентите от университета лекция на тема „Аржентина и светът: настояще и перспективи“.

Събитието в зала „Тържествена“ бе открито от проф. д-р Даниела Кох-Кожухарова, ръководител на катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“, която информира, че в предварителна среща посланикът и проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор по научноизследователската дейност, са обсъдили възможности за сътрудничество между УННС и университети в Аржентина. Проф. Кожухарова открои в богатата биография на госта  дейностите и позициите, които е заемал, както и получените многобройни награди.

Проф. Кожухарова открива срещата с Н.Пр. Алберто Труеба (вляво от нея)

Н.Пр. Труеба благодари за поканата и изтъкна, че за него е чест да изнесе лекция пред академичната общност на УНСС. В изложението си той се спря на тесните двустранни връзки между България и Аржентина, както и на значителния принос на българската общност в аржентинското общество.

В зала "Тържествена"

Посланикът очерта ролята на Аржентина в регионален и световен план. Той напомни, че преди 200 години е провъзгласена независимостта на страната от Кралство Испания и подчерта значението на това историческо събитие. Той конкретизира предизвикателствата в съвременния свят, открои националния интерес на държавата, опорните точки в провежданата от правителството политика, като изтъкна, че основните приоритети са националното обединение, борбата с наркотрафика и преодоляването на бедността.

По време на публичната лекция

Втората по големина държава в Южна Америка (след Бразилия) е страна с богата култура и история, изтъкна посланикът. Той коментира също състоянието на икономиката, природните ресурси, енергетиката, транспорта, образованието и др.

Студентите в залата

Гласът на Аржентина се чува в световен мащаб, ние се гордеем със страната си, заяви Н.Пр. Труеба. Посланикът добави, че аржентинците са горди с футбола, тангото, както и с няколко носители на Нобелови награди: Карлос Сааведра Ламас (1936 г.) и Адолфо Перес Ескивел (1980 г.) – Нобелова награда за мир, Луи Федерико Лелоар – Нобелова награда за химия (1970 г.), Бернардо Усай (1947 г.) и Сесар Милстейн (1984 г.) – Нобелова награда за медицина. 

Н.Пр. Алберто Труеба

Посланик Труеба е роден в Буенос Айрес през 1958 г., юрист е по образование. През 1988 г. завършва и Дипломатическа школа. Рицар е на Почетния легион на Франция, Командор на Малтийския орден и на орден Исабел ла Католика. Владее, освен родния си испански, английски и италиански език и ползва френски.

Галерия снимки от Публична лекция на Н.Пр. Алберто Труеба, посланик на Аржентина у нас ...