Публична лекция на японския посланик Н.Пр. Шиничи Яманака на тема „Японското образование и наука във време на големи трансформации“

петък, 25 ноември 2016 11:24

Извънредният и пълномощен посланик на Япония у нас Н.Пр. Шиничи Яманака гостува в университета и изнесе пред преподаватели и студенти лекция на тема „Японското образование и наука във време на големи трансформации“. На събитието в зала „Тържествена“ присъстваха ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев и зам.-ректорът доц. д-р Миланка Славова.

В  зала „Тържествена“

Проф. Статев представи накратко богатата биография на Н.Пр. Шиничи Яманака. Назначеният за извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България през юли 2016 г. г-н Яманака е завършил правния факултет на Токийския университет, работил е в Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, бил е директор на Комитета за възстановяване на образованието към министър-председателя, генерален директор на бюрото за младежта и спорта, генерален директор на секретариата на министъра, генерален директор на бюрото за основно и средно образование, зам.-министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите. Има научна степен доцент и е преподавал в Института за следдипломна квалификация по международна икономика и право към държавния университет в Йокохама, сега е председател на Управителния съвет за международно проучване на преподавателската и учебна дейност към ОИСР (OECD Teaching and Learning International Survey).

Ректорът открива публичната лекция

Ректорът проф. Статев посочи, че темата за публичната лекция на Н.Пр. Шиничи Яманака не е избрана случайно, защото и от биографията му е видно, че през последните 20 години той се занимава с проблемите на висшето образование, натрупал е много опит, със споделянето на който може да бъде особено полезен.

Н.Пр. Шиничи Яманака и доц. д-р Миланка Славова

В презентация Н.Пр. Шиничи Яманака направи подробен SWOT анализ на състоянието на японското образование и наука като започна от слабостите и заплахите в двете сфери -  противно на обичайната практика първо да се изтъкнат силните страни. Като най-наболял проблем лекторът посочи намалелия брой японски студенти, учещи в чужбина, съкратеното образователно време, необходимостта от мотивация на младите хора да учат, а като заплаха посочи променената демографска карта на Япония. Като проблем отчете и неувереността на японските ученици и студенти и изтъкна, че това е предизвикателство не само пред родителите, но и пред цялото общество. Според Н. Пр. Яманака този проблем може да бъде преодолян чрез промяна в системата за преподаване и изпитване, която да насърчи увереността на младите японци.

Гост-лекторът

Най-голямата трансформация в образованието от създаването на копирната машина насам е онлайн обучението в днешните университети, посочи лекторът. Като силни страни на японското образование посланикът изтъкна интегрираните курсове на обучение, съвместната партньорска работа в групи. Той се спря и на различните етапи в японското образование - от началното училище, през гимназията и университета, до обучението на работното място. Н.Пр. Яманака той изложи и своите виждания за образователна реформа с цел интернационализация и най-вече глобализация на образователните стандарти. Това включва насърчаване на интердисциплинарното обучение, както и специализираното обучение, съчетано с повече  практически знания. Не на последно място Н.Пр. Шиничи Яманака изтъкна и необходимостта от реформа в политиката на компаниите за подобряване на практиката при наемане на работа. Той резюмира вижданията си „в глобализацията на образованието, което е и най-голямата иновация на нашето съвремие“. Обществото изисква глобално подготвени личности, които да се справят с нарастващия брой съвременни предизвикателства, категоричен бе посланикът.

По време на публичната лекция

Като илюстрация на постиженията в науката Н.Пр. Шиничи Яманака изтъкна имената на японските учени, удостоени с Нобелови награди - Шиния Яманака, с Нобелова награда за медицина за 2012 г., Исаму Акасаки, Хироши Амано, Шуджи Накамура - с Нобеловата награда по физика за 2014 г.

Въпроси от залата

Лекторът отговори и на въпроси на студентите, посочвайки в отговор на един от тях:  „Парите могат да променят образованието, а образованието може да промени всичко“.

Ректорът проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката долу) връчи на Н. Пр. Шиничи Яманака сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция. Той отправи покана към госта за следваща лекция през пролетта на 2017 г.

 

Галерия снимки от Публична лекция на японския посланик Н.Пр. Шиничи Яманака на тема „Японското обр ...