Младежки икономически форум 2013 „Стартирай бизнес в България”

вторник, 19 ноември 2013 8:48 /
Начало:
Край:
Място:
конгресен център УНСС
Подробности:

От 26 до 28 ноември в Университета за национално и световно стопанство ще се проведе Младежки икономически форум 2013 „Стартирай бизнес в България“. Форумът се организира по идея на Студентския съвет при УНСС. Основната цел на проекта е да създаде най-големия икономически форум в България, на който студенти, младежи и представители на бизнеса от цялата страна да могат да споделят, дискутират и създават идеи по водещите икономически проблеми в страната.

Форумът ще се проведе в три последователни дни, всеки от тях състоящ се от публични лекции и обучения. Публичните лекции са разделени на три тематични панела в различните дни: "Държавно подпомагане", "Банков сектор" и "Реален сектор". Лектори ще бъдат представители на правителството, банковите институции и частния сектор. Сред водещите имена са доц. д-р Петър Чобанов, министър на финансите, проф.д-р арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране, Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и проф.д-р инж. Николай Вълканов, председател на УС на „Минстрой холдинг”.

Достъпът до лекциите е свободен и без предварителна регистрация. Непосредствено след тях ще се проведат и редица обучения, на които студентите ще могат да вземат активно участие, придобивайки не само теоретични, но и много практически знания. Обучители ще бъдат специалисти от водещи компании в страната, с богат практически опит по темата на форума. Засега основните теми на семинарните обучения също са три: „Пътят за осъществяване на бизнес идеите ни“, „Стартиране на бизнес с нулев бюджет“ и „Кандидатстване по Евро проекти“.

До 20 ноември участниците във форума имат възможност да се запишат предварително за пет изключително интересни и интерактивни обучения. На тях студентите ще могат да вземат активно участие, придобивайки не само теоритични, но и много практически знания. Техни лектори ще са специалисти от водещи компании в страната, с богат опит по темата на форума. 

Първото от тях: „Пътят за осъществяване на бизнес идеите ни“ е насочено към всички млади хора, които искат да имат собствен бизнес, но нямат идея или екип, с които да стартират.  Едни от лидерите в областта – "Ембриоо Инкубатор" са подготвили за участниците симулация, чрез която младите предприемачи ще имат възможност да преминат през главните етапи на стартирането на бизнес, изправяйки се пред нелеката задача да защитават собсвените си идеи пред комисия от евентуални инвеститори.

“Стартиране на бизнес с нулев бюджет” е следващата интересна тема от програмата на младежкия форум. Уъркшопът ще се проведе в 2 панела, които целят да отговорят на някои важни въпроси, свързани с темата за стартиране на бизнес. Обучението ще се води от Георги Георгиев – Бизнес развитие в Web and Events и автор на Sashov.com, който не само ще насочва начинаещите предприемачи по пътя на реализирането на техните идеи, но и ще обменя с тях личен и  професионален опит от истинския свят на бизнеса.

Една от най-големите консултантски компании, специализирани в разработката и управлението на проекти по европейски програми.  - "Енпром", също ще бъде един от специалните гости на младежкия форум. Утвърдени нейни представители ще фокусират вниманието на младите студенти върху представянето на успешно реализирани проекти, приоритетите на новия и настоящия програмен период и редица други въпроси, свързани с усвояването на средства и евро финансиране. Участниците ще бъдат разделени на екипи, като всеки един ще разработи стратегия за финансиране на бизнес начинание с европейско финансиране.

Изключително интересен уъркшоп очаква участниците в МИФ „Стартирай бизнес в България” по време на третия ден от форума. Един от основните партньори на събитието – "Карол Инвестмънт", е подготвил няколко реални казуса, които студентите ще трябва да решат, давайки идеи как 5 реални фирми да се справят със съществуващите пред тях проблеми Основната идея на уъркшопа е да покаже, че предприемаческия дух и мислене са необходими не само при стартиране на бизнес, но и в последващите етапи на жизнен цикъл на компанията. "Карол Инвестмънт" ще постави своите участници в ситуация, в която те вече са създали бизнес и трябва да предприемат действия за запазването и развитието му. Какви ще са те – зависи изцяло от тях самите.

Обучението “За генезиса и успеха на бизнес идеята” цели да покаже на участниците в него колко трудоемък е пътят на успеха и колко добре трябва да е оформена идеята, за да има шанс тя да бъде позиционирана.

На 28 ноември от 13:00 до 16:00 ч. The Business Institute ще въведе участниците на МИФ 2013 в симулация на реална ситуация, където те ще трябва да изминат по пътя за постигане на успех на идеите си!

Повече информация за програмата на обученията по време на Младежкия икономически форум ще откриете на www.mif.unwe-sc.org, както и на фейсбук страницата на събитието - https://www.facebook.com/miforum?fref=ts

За участие в обученията е необходимо да се попълни предварително регистрационна форма на сайта на събитието, като форумът е отворен за студенти от всички университети.

Крайният срок за записване е 20 ноември.

Официални партньори на събитието са: списание „Мениджър” - медиен партньор, "Ембрио инкубатор", Web and events, "Karoll", "Enprom", Институтът за предприемачи към CISCO и телевизия Bulgaria On Air.