Безплатен семинар за младежи, организиран от фондация „Искам бебе“ по теми, свързани със сексуалното, репродуктивно, емоционално здраве и здравословното хранене

петък, 16 февруари 2024 9:16 /
Начало:
сряда, 28 февруари 2024 10:30
Край:
Място:
зала „Тържествена“
Подробности:

Навременното отговорно родителство и важните изследвания,

касаещи репродуктивния статус на младежите, също са във фокуса на семинара

На 28 февруари от 10.30 часа в зала „Тържествена“ на УНСС, фондация „Искам бебе“, УНСС и доброволци от различни младежки организации обединяват ентусиазма си в организирането на образователен семинар в рамките на иновативния проект „Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерството на младежта и спорта. По време на откриването на събитието, фондация „Искам бебе“ ще връчи годишните си награди „Ангели на благодарността“ за особен принос в грижата за младите хора и семейства в България.

Безплатният образователен семинар е насочен към младежи от 15 до 29 години, готови да участват в дискусии и обучения в областта на сексуалното, репродуктивното и менталното здраве, активния начин на живот и здравословното хранене.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

  • превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;
  • здравословно хранене и диететика;
  • физическа активност и активен начин на живот;
  • емоционално здраве и превенция на хранителни разстройства, анорексия, булимия и др.

Програмата е съобразена с нуждите на младите българи и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара са д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, дългогодишен член на БЧК, д-р Ангелина Недялкова (д-р Анн) – ендокринолог, специалист в областта на храненето, Катя Симеонова – психолог, говори по темите за емоционалното здраве и справяне със стреса и Веселин Веселинов – треньор по баскетбол, лектор по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Проектът „Младите българи - архитекти на промяната“, финансиран от Министерство на младежта и спорта, цели не само да предостави информация, но и да подкрепи формирането на позитивни навици и стойности у младежите. Семинарът в Габрово е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024 г. Проектът продължава своя път, вдъхновявайки и мобилизирайки младежите в България за по-здравословно и успешно бъдеще.

Модератор на събитието е Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“, с която говорим по темите за доброволчеството и живота с кауза.