Институт по икономика и политики

Обновено: понеделник, 02 август 2021 9:40

Финансов мениджмънт

Цели на обучението

Обучението по специалността е насочено към изграждане и развитие на способността на студентите да извършват самостоятелни анализи, да вземат решения на висше управленско равнище, да развиват и творчески да обогатяват научната и научно-приложната финансова мисъл.

Акцентът при обучението е поставен върху самостоятелната работа на студентите, активното участие в учебния процес, търсенето на източници за информация, проучванията, анализите, написването на реферати и курсови работи. Стимулира се творческото мислене, многовариантните решения, критичното възприемане на специализираната литература.

Създават се и се развиват умения за: селектиране на информацията; прогнозиране; оценяване и управление на риска; математическо моделиране и прилагане на иконометрични методи; придобиване и актуализиране  на знания в областта на финансовото управление; повишаване на професионалната квалификация чрез овладяване на новостите на съвременната финансова наука и практика.

Магистрите по специалността придобиват и развиват специфични качества като предприемчивост, комуникативност, аналитично мислене, организираност, умения за работа в екип, стремеж към поддържане на високо ниво на професионална подготовка чрез проучване на специализираната литература и актуалната информация.

Професионална реализация

Завършилите специалността могат да работят в следните сфери: банкова система, държавна администрация, капиталови пазари, застраховане, социално осигуряване, консултантски бюра, научни звена, научноизследователски центрове, специализирани училища и др. Те могат да се реализират като: методолози в областта на финансите, висши управленски кадри в държавната администрация, членове на управленски и контролни органи в банки, експерти и главни експерти, мениджъри в застрахователни дружества и инвестиционни компании, висши ръководители в БНБ, ръководители на финансови служби на предприятия, директори и заместник директори, преподаватели и научно-изследователски кадри.