Меморандум за стратегическо партньорство между нашия университет и „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД

сряда, 17 април 2024 17:28

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и Калин Димитров, изпълнителен директор на „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД (ТЕРЕМ), подписаха меморандум за сътрудничество. Той включва осигуряване на лектори от страна на ТЕРЕМ за обучение на студенти от УНСС, организиране на посещения и учебни стажове в ТЕРЕМ, обмен на информация за добри практики и стандарти и взаимодействие в изследователската дейност в сферата на икономиката на отбраната и сигурността, дискусии и консултации при изготвяне на учебни програми за обучението в тази област.

Проф. д-р Димитър Димитров и Калин Димитров

„Нашият университет отделя огромно внимание на сътрудничеството с бизнеса, държавната администрация, асоциации, български и чуждестранни големи корпорации и всичко това с една единствена цел – да дадем по-големи възможности на нашите студенти за обучение и развитие, за досег с бизнеса, за придобиване на практически умения. Всяка седмица подписваме 2-3 меморандума, в които е залегнало организиране на мастъркласове, бизнес академии, стажове, платени стипендии“, каза ректорът на УНСС.

Изпълнителният директор Калин Димитров изрази своята готовност ТЕРЕМ да помага на студентите за придобиване на технически знания чрез организиране на стажове и обучения в подразделенията на холдинга, а от друга страна, разчита на партньорството по отношение на предоставянето на научни знания в сферата на икономиката на отбраната и сигурността от страна на Университета, както и за разработването на съвместни проекти, организирането на конференции и други събития.

Координатор по изпълнението на рамковото споразумение за сътрудничество от страна на УНСС е проф. д-р Цветан Цветков, катедра „Национална и регионална сигурност“, а от страна на ТЕРЕМ е изпълнителният директор Калин Димитров.

На срещата присъстваха Антон Лазаров, член на Съвета на директорите на ТЕРЕМ, ректорът проф. д-р Димитър Димитров,  проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, Калин Димитров и проф. д-р Цветан Цветков от катедра „Национална и регионална сигурност".

След подписването на меморандума Калин Димитров изнесе публична лекция пред студентите от катедра „Национална и регионална сигурност", на която представи дейността на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ” ЕАД - еднолично акционерно дружество със 100% държавно имущество към Министерството на отбраната, и структурата на холдинга, включваща 5 дъщерни дружества.

„Задачата пред „ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ“ ЕАД е да се превърне в лидер по отношение на висококачествени ремонти, производство, модернизация и логистична поддръжка на техника и въоръжение в сферата на отбранителната индустрия. Дружеството единствено в страната разполага с необходимите производствени мощности и квалифициран персонал за реализиране на своите цели, но е необходима модернизация на мощностите и повишаване квалификацията на кадрите“, обобщи Калин Димитров.

Залата беше пълна както със студенти от различни курсове и специалности от катедра „Национална и регионална сигурност“, така и с преподавателите от Катедрата. Зададоха се много въпроси и се проведе интересна дискусия.


„ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ” ЕАД е държавна компания към Министерството на отбраната на Република България, специализирана в ремонт, модернизация и логистична поддръжка на авиационна техника, кораби и плавателни съдове, автобронетанкова техника, стрелково оръжие, артилерийско и ракетно въоръжение, боеприпаси, радиолокационни средства и комуникационно оборудване.


   

Галерия снимки от Меморандум за стратегическо партньорство между нашия университет и „ТЕРЕМ – ХОЛД ...