Университетско състезание по математика

събота, 13 април 2024 16:15

За втори път катедра „Математика“ организира състезание за студенти от всички специалности и курсове, обучаващи се в УНСС. Най-добре представилите се ще бъдат включени в университетския отбор за участие в Националната студентска олимпиада по математика на 18 май 2024 г. Първенците ще получат парични награди, а на всички участници ще бъдат връчени сертификати.

Доц. д-р Мая Микренска, ръководител катедра „Математика“ и проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректо по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики

Заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова откри състезанието като пожела на студентите да бъдат все така мотивирани, борбени и вдъхновени да покажат своите знания по основополагаща дисциплина като математиката.

„Вие учите в най-големия икономически университет в Югоизточна Европа, с близо 104-годишна история и изградени традиции в обучението по математика. Катедрата е основана през 1963 г. и създава водещи математици вече над 60 години. Нашите отбори по математика винаги са били на призовите места в групите, в които се състезават, като през 2022 година спечелихме националната олимпиада както отборно, така и индивидуално. Сигурна съм, че благодарение на вашия устрем и желание за победа, както и на менторските съвети от вашите преподаватели и тази година ще спечелим“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.

Доц. д-р Мая Микренска, ръководител катедра „Математика“ и заместник-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика“, изрази огромна благодарност на ректора на УНСС, на ректорското ръководство и специално на проф. Цветана Стоянова за съпричастността, която получава катедра „Математика“ при организирането на университетското състезание, както и за пълната подкрепа за участието на отборите на УНСС в ежегодната  Национална студентска олимпиада по математика.

„Скъпи студенти, не мога да скрия радостта си от срещата с вашите погледи, с излъчването на млади хора, докоснати от магията на математиката и състезателния дух. Нямам съмнение, че това е сигурен залог за вашето успешно бъдеще“, с тези думи доц. Микренска се обърна към студентите.

Гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев, преподавател в катедра „Математика“, инструктира състезателите, като обясни, че задачите са съобразени с изучавания материал - „Математика – I част“ и че състезанието е в рамките на 4 часа.


  Резултатите ще бъдат публикувани на 13 април 2024 г. в 20.00 часа ТУК.


  

Галерия снимки от Университетско състезание по математика ...