УНСС и община Цариброд с общ апел към външния министър Мария Габриел за изграждане на временен КПП

сряда, 27 март 2024 14:24

С апел към външния министър Мария Габриел за положителен отговор за изграждането на временен ГКПП, който да облекчи преминаването на граждани на двете държави, започна срещата за подписване на споразумение за сътрудничество между ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и кмета на община Цариброд Владица Димитров.

„Този ГКПП е много важен коридор, през който преминава основният поток на турските граждани, работещи в Европа. Това затруднява придвижването на хората между двете страни. Ние имаме 700 работници в Драгоман, Сливница, Костинброд, Божурище, както и студенти и различни бизнеси, без да броим българските туристи, които са над 10 000 месечно”, сподели кметът Владица Димитров.

Идеята е ГКПП да бъде временен и да облекчава трафика през натоварения летен период.

„За нас е изключително важно България да помогне на районите, населени с българи. Както Унгария работи за малцинството си в Сърбия, така и България трябва да е по-активна”, допълни г-н Димитров. Неофициално българите в Сърбия наброяват 17 000, а по официални данни те са над 12 000, съобщиха от общината. 

Кметът Владица Димитров изтъкна, че сътрудничества с български институции не са правени, а това ще даде допълнителен тласък за  развитието на общината.

Ректорът проф. Димитър Димитров подчерта, че УНСС е един от най-големите университети в България - с близо 20 000 студенти, дал на държавата 150 министри и 10 министър-председатели. „Това ни задължава да поддържаме много високо ниво”, каза ректорът. Той сподели за инициативата на УНСС да подкрепи общините в задържането на младите хора.  Подобни споразумения са подписани с общините Петрич, Сандански, Ямбол, Плевен, Велико Търново, Ловеч и др.

„Идеята ни е общините да работят с университетите, да търсим модели с местния бизнес и местните власти как да се задържат младите хора. Трябва да бъдем по-активни заедно”, каза проф. Димитър Димитров и допълни, че важна част от сътрудничеството трябва да стане търсенето на съвместни проекти за стимулиране на местното развитие, трансграничното сътрудничество и младите хора.

Кметът Владица Димитров, ректорът проф. Димитър Димитров и Братислав Стаменов, директор на Гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, Сърбия 

На срещата от страна на УНСС присъстваха зам.-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Янко Христозов, ръководителят на катедра „Регионално развитие” доц. д-р Георги Николов, който ще бъде и координатор по споразумението, директорите на дирекции „Кабинет на ректора” г-жа Гергана Кирилова и на „Управление на собствеността” г-н Юлиан Прилепски.

Галерия снимки от УНСС и община Цариброд с общ  апел към външния министър Мария Габриел за изгражд ...