Ректорът на УНСС връчи „Студент на годината“ в категория „Хуманитарни и социални науки“

вторник, 05 март 2024 17:16

Проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, връчи приза „Студент на годината“ в категория „Хуманитарни и социални науки“ на Антонина Лозанова, магистър в УНСС, специалност „Връзки с обществеността“. В приветствието си той подчерта: „Присъстваме на прекрасна церемония, на която талантливи студенти получават заслуженото признание, което всички ние им оказваме. И искам да отправя един апел към министър-председателя и към всички министри. Нека висшето образование продължава да бъде приоритет за Република България“.

УНСС взе още една награда на тазгодишната церемония - в категория „Чуждестранен студент в България”, призът отиде при Пьотр Герги. Той е молдовски гражданин, който се обучава в специалността Международни и икономически отношения в УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров покани на сцената гл. ас. д-р Даниел Парушев, председател на НПСС в мандата 2020-2024 г., за да му връчи статуетка на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на университета, за издигане авторитета на Националното представителство на студентските съвети в Република България и принос за развитието на сътрудничеството му с УНСС.

„Много благодаря за тази неочаквана награда. Много се радвам, че вече ще бъда част от екипа на УНСС като асистент доктор. Благодаря на ректора, благодаря на научния ми ръководител проф. Стоянова и вярвам, че с желание за работа и вяра в науката България ще има много добри дни“, каза гл. ас. д-р Даниел Парушев.

УНСС беше домакин на XVII издание на „Студент на годината - 2023“, а официалната церемония се проведе в аула „Максима“. Конкурсът се организира от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и отличава най-успешните и активни студенти на България.

Да връчат наградите на най-добрите студенти, бяха поканени министър-председателят на България акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на електронното управление Александър Йоловски, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, кметът на Столична община Васил Терзиев, акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, ректорът на УНСС и главен секретар на Съвета на ректорите проф. д-р Димитър Димитров, както и ректори, заместник-ректори и представители на още 15 висши учебни заведения.

Пьотр Герги и останалите отличени в категория „Чуждестранен студент в България” получиха грамоти от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битовите въпроси на учащите и чуждестранни студенти на УНСС.

Милена Стойчева, Пьотр Герги, Тетяна Круглей, заела второто място в категория „Чуждестранен студент в България”, Йованче Алексовски, получил грамота за трето място, и доц. д-р Драгомир Стефанов

 „Студент на годината 2023" бе за Трифон Попов, който получи наградата от министър-председателя акад. Николай Денков. Председателят на НПСС Ангел Стойков, акад. Николай Денков и Трифон Попов (от ляво надясно)


„В тези различни 15 категории ще видим хора, които прославят България – не само у нас, но и извън пределите й“, отбеляза председателят на НПСС Ангел Стойков.

„Докторант на годината“ стана младият лекар Теодор Ангелов, който бе отличен от министъра на науката и образованието проф. д-р Галин Цоков.

Наградата в категорията „Педагогически науки“ бе за Петър Камбургски от Софийския университет Св. Климент Охридски“, връчена от кмета на Столична община Васил Терзиев.

За „Стопански науки“ бе отличен Жак Семизов от Икономическия университет във Варна. Наградата връчиха Цветослав Димов, главен финансов директор и ръководител направление „Стратегия, финанси и управление на данните"  в Банка ДСК, и Ивайло Шотев, зам.-министър на икономиката и индустрията.

Наградата в „Правни науки“ отиде при Йоанна Ченалова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя получи приза от проф. д-р Мария Славова, юрист, професор по административно право и процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В категория „Природни науки, математика и информатика“ приза взе Кристиян Колев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Наградата връчи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Пресияна Димитрова от Техническия университет във Варна бе отличена в категорията „Технически науки“. Тя получи наградата си от Румяна Парушева, мениджър по устойчивостта на „Сименс България“ ЕООД.

Наградата за „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ бе връчена на Благовеста Славчева от Тракийския университет в Стара Загора от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

В „Здравеопазване“ призът е за Любомир Гайдарски от Медицинския университет в София. Наградата връчи акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

В категорията „Изкуства“ бе отличен Стефан Хубенов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Призът бе връчен от доц. д-р Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара и научен секретар на катедра „Икономикс“ на УНСС.

Димитър Раев от Националния военен университет „Васил Левски“ си тръгна с наградата за „Сигурност и отбрана“. Той получи приза от Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и полковник Милен Илиев, началник на отдел „Образование и квалификация" на Министерство на отбраната.

Призът в категорията „Спорт“ бе присъден на Ивет Горанова от Стопанската академия „Димитър Ценов“ в Свищов, която на Олимпиадата в Токио през 2020 г. спечели златен медал в турнира по карате. Наградата връчи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

„Български студент, обучаващ се в чужбина“ стана Паола Петкова от University of Arts London. Призът бе  връчен от министъра на околната среда и водите Юлиан Попов.

В категорията „Студент – доброволец на годината“ наградата заслужи Недко Боянов от Тракийския университет в Стара Загора. Той получи наградата от доц. д-р Валери Апостолов, председател на СВО - КТ  „Подкрепа“ и ръководител на  катедра „Чoвешки ресурси и социална защита“ в УНСС. Полковник Милен Илиев, началник на отдел „Образование и квалификация" на Министерството на отбраната връчи специална награда от името на министъра на отбраната на Сияна Янева, студент магистър във Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, специалност „Киберсигурност”.

Специална награда в категорията „Студент – доброволец на годината“ получи Ирина Андре Чавушян от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, като доброволец, допринесъл към дейността на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ в България, през декември 2022 г. печели  интернационална стипендия за студенти. Наградата връчиха доц. д-р Даниел Йорданов, създател на събитието „Студент на годината“ и преподавател в катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, и председателят на НПСС Ангел Стойков.

Тази година кандидатури в конкурса „Студент на годината“ са подадени от 163-ма студенти и докторанти от 35 висши училища. Техните кандидатури са оценени от експертно жури от 22-ма участници.

Преди началото на церемонията акад. Николай Денков си купи мартеничка с кауза от щанда на сдружение и социално предприятие Направено с любов, разположен в УНСС. Сдружението подкрепя хора със здравословни проблеми да развият своите таланти и творчество.

Галерия снимки от Ректорът на УНСС връчи „Студент на годината“ в категория „Хуманитарни и социални ...