Проф. д-р Силвия Трифонова е новият секретар на Националния статистически съвет

четвъртък, 14 декември 2023 13:16

Проф. д-р Силвия Трифонова е избрана за секретар на Националния статистически съвет (НСС) от неговите членове. Тя беше приета като нов член на НСС през септември т.г.

Проф. д-р Силвия Трифонова е зам.-декан по качеството и международното сътрудничество на Финансово-счетоводния факултет. Тя е възпитаник на УНСС и редовен преподавател в катедра „Финанси” от 2002 г. насам.

Проф. д-р Силвия Трифонова е автор на множество публикации и научни трудове, сред които “Comparative Study of the Investment Flows in Bulgaria before and after the Crisis” (2015), “Business Environment in Bulgaria: the Impact of the Global Financial Crisis” (2015),  “Key Trends in Foreign Direct Investments in Bulgaria during the Period 2005-2014” (2016), „Оценка на ликвидния риск на банките в България чрез приложение на метода на двумерна копула“ (2013), „Тенденции и проблеми в сигурността на онлайн банкирането в България“ (2013), „Чуждестранните инвестиции през погледа на българския бизнес“ (2014), Нови аспекти на платежния поток с нареждания за превод и заявки за сетълмент в Системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS)“ (2011) и др.

Научните й интереси са в областта на международните финанси, банковото дело, управлението на банковия риск, парична теория и паричната политика, платежните и сетълмент системите, европейската икономическа интеграция, международните финансови организации, финансовите пазари.


Националният статистически съвет е съвещателен орган към председателя на Националния статистически институт. Съветът подпомага председателя на НСИ и има следните функции и задачи:

  • НСС дава становища и препоръки за стратегия за развитие на Националната статистическа система за всеки 5-годишен период, обсъжда предложенията на органите на статистиката и дава препоръки за включване в проекта на Националната статистическа програма на конкретни статистически изследвания, определени по вид, обхват и изпълнители.
  • Съветът подпомага дейностите в Националната статистическа система по изпълнение на Националната статистическа програма и създава при необходимост постоянни или временни работни групи по конкретни статистически въпроси съобразно своите компетенции.
  • НСС осъществява сътрудничество с Европейския статистически консултативен комитет (съгласно чл. 3, т. 4 от Решение № 234/2008/ЕО на Европейския парламент и на Съвета).

    

Галерия снимки от Проф. д-р Силвия Трифонова е новият секретар на Националния статистически съвет ...