XVIII международна научна конференция на младите учени

понеделник, 06 ноември 2023 18:15

Икономиката на България и Европейския съюз: инфлация, фискална консолидация и устойчиво развитие” беше темата на XVIII международна научна конференция на младите учени, която традиционно се провежда под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова, председател на Съюза на икономистите в България, проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС, проф. д-р Силвия Трифонова, председател на Организационния комитет на конференцията и зам.-декан на Финансово-счетоводния факултет, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Илиян Чабуклийски, председател на Студентски съвет при УНСС, доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса, д-р Андрей Илиевски от Американ Юнивърсити, Скопие (от дясно наляво)

Организатор на форума е Финансово-счетоводният факултет на УНСС в партньорство с Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета на Болоня, Университета на Сплит, Университета на Риека, Полтавския университет по икономика и търговия, Луцкия национален технически университет, Техническия университет в Лодз, Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров откри събитието и подчерта: „Тази конференция стана традиция за нашия университет и се провежда вече за осемнадесети път като форум за младите учени. Тя се превърна във важна платформа за дискусия на актуални въпроси, каквато е и темата „Икономиката на България и Европейския съюз: инфлация, фискална консолидация и устойчиво развитие”. Много е важно младите и опитните учени да обменят мнения и идеи без да има опасност темата да се политизира. Функцията на икономистите и икономическата наука е да дава основа за правилните политики и решения, да помага да се търсят правилните отговори в дадения контекст и историческа ситуация. Убеден съм, че докладите и дискусиите на конференцията ще допринесат за намиране на решения за справяне с икономическите предизвикателства, преодоляване на последиците от повишаващата се инфлация и ще очертаят възможностите за устойчиво развитие“.

Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС, приветства участниците във форума и отбеляза: „Тази конференция, която нашият факултет организира по традиция, отново е напипала точния, верния пулс на времето. Инфлацията и фискалната консолидация в настоящите условия са сред най-значимите, най-съществените предизвикателства. Устойчивото развитие е дългосрочна цел, но в контекста на тези предизвикателства, то придобива определена специфика, която заслужава внимание. Убеден съм, че докладите, включени в програмата ще предизвикат интерес и, че ще има подобаващ достоен за уважение отзвук сред обществеността“.

„Финансово-счетоводният факултет винаги е бил близо до своите студенти. За мен, като председател на Студентския съвет е удоволствие да присъствам на конференция на толкова високо ниво, заедно с преподаватели, които желаят да развият потенциала на нашите колеги именно чрез подобни форуми“, каза председателят на Студентски съвет при УНСС Илиян Чабуклийски и допълни: „Нека днешната конференция, днешният празник на Финансово-счетоводния факултет да постави началото на нови идеи, които да доведат до развитие на всички четири направления, в които ще се дебатира на конференцията“.

„За нас е удоволствие да бъдем съорганизатори на този форум вече единадесета година. Имаме едно прекрасно партньорство с колегията от УНСС, което дава своите плодове под формата на различна научна продукция, което е от полза за нашите студенти, а вярвам и за всички – за бизнеса и за държавните институции. Моите приветствия към участниците във форума. Пожелавам успешна конференция от името на ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев и от нашата академична колегия. Вярвам, че това ще е един много полезен форум за всички нас“, каза проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова от ВУЗФ.

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса също поздрави участниците в конференцията и изтъкна: „За мен е изключително удоволствие да бъда в университета, точно една година след като Българската фондова борса и УНСС подписахме меморандум за сътрудничество. Този меморандум вече дава своите плодове, има много студенти, които работят по различни програми с нашите пазарни участници, включително част от тях работят вече в някои от инвестиционните посредници към борсата. Темата на днешната конференция е много интересна. Аз съм сигурен, че точно от университетите и от изследователите ще дойдат много отговори на въпроси, които бизнеса си поставя, поради тази причина е много важно бизнесът да бъде близо до университетите“.

„В лицето на Финансово-счетоводния факултет аз виждам и познавам една академична колегия, която е силно мотивирана да създава наука. Желая ви и занапред да продължите все така да обичате науката в себе си, а не себе си в науката и с голямо посвещение да решаваме тези проблеми, в които България има да наваксва с идеи, да зарежда политиката и стопанското развитие в полза на обществото“, каза председателят на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова и отбеляза: „Аз се радвам, че темата на форума е избрана в пълно съответствие с духа на времето, тъй като светът припознава тези въпроси по един нов начин и самото съчетание на избора, който сте направили - инфлация, фискална консолидация и устойчиво развитие, показва готовността на академичната колегия да даде отговор на важни цивилизационни въпроси, които икономическата наука решава на съвременен етап“.

Д-р Андрей Илиевски от Американ Юнивърсити, Скопие, който е част от Програмния комитет на конференцията също поздрави участниците. Той благодари за възможността да участва във форума и подчерта, че темата на форума е изключително актуална, а младите учени са пионерите на иновациите. Според д-р Андрей Илиевски иновациите са ключови за успеха на икономиките в региона и работата на конференцията ще допринесе много за развитието на науката в тази посока.

Това събитие се превърна наистина в значим международен университетски форум. И както и ректорът проф. д-р Димитър Димитров каза, тази конференция е запазена марка на университета и на Финансово-счетоводния факултет. В конференцията тази година участват над 50 участници от най-различни висши училища от страната и чужбина. За мен е особена гордост, че имаме участници както в магистърска, така и в бакалавърска степен и приветствам представителите от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и от най-различни финансови и икономически институции“, каза проф. д-р Силвия Трифонова, председател на Организационния комитет на конференцията и зам.-декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

От името на председателя на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Атанас Атанасов, поздравителен адрес към форума поднесе д-р Свилен Колев, зам.-председател на НСИ, поздравления към участниците отправиха проф. д-р Таня Йосифова, председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара и Ангел Крайчев, зам.-председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС).

Организаторите и участниците в конференцията получиха и множество поздравителни адреси от университети партньори, държавни институции, представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Конференцията продължи с доклади и дискусии в тематични направления с акценти – „Финансова политика, финансови пазари, банково дело, инвестиции, застраховане и социално осигуряване“, „Счетоводна политика и практика, счетоводни стандарти, финансов одит, контролни системи и вътрешен контрол“, „Изследвания и наука, изследователска и развойна дейност, връзка „наука – бизнес“, иновации, конкурентоспособност, управление на проекти“, „Предприемачество, мениджмънт, маркетинг, корпоративен контрол и развитие на бизнеса в България, в ЕС и в глобален мащаб“.

     

Галерия снимки от XVIII международна научна конференция на младите учени ...