От 6 до 10 ноември ще се проведе IV издание на Университетска седмица на книгата

вторник, 24 октомври 2023 11:50

За 4-ти път ще се проведе Университетска седмица на книгата. Официалното откриване ще бъде на 6 ноември от 10.30 часа в централното фоайе. В рамките на събитието от 6 до 10 ноември в УНСС ще гостува и изложбата „В света на пътешествията“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Това пътешествие ще даде възможност на нашите студенти да се запознаят с книги, документи, ръкописи и графичен материал от богатите фондове на Националната библиотека, илюстриращи многообразието на колекциите.

Първата премиера на Университетската седмица на книгата ще е новото изследване „Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век“ на доц. д-р Тодор Чобанов, което ще бъде представено на 6 ноември от 11.00 часа в зала „Тържествена“. Книгата през археологията и историята разкрива нови факти за произхода на българите, подробно разглежда въпросите откъде се появяват те, какво е общото между древните и днешните българи. Доц. Тодор Чобанов е автор на 30 научни труда в областта на археологията и културното наследство и неговото опазване. Той е историк и политик.

Изследването на доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да се проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време.

Следващата премиера на 6 ноември е от 12.00 часа в зала „Тържествена“ и ще включва литературно четене на стихове на големия български поет Георги Константинов, който ще представи стихосбирката „Вечерни слънчогледи“. Той е автор на повече от 60 книги. Гостите ще го разпознаят като автор на популярните музикални хитове „Обичам те дотук“ и „Миг като вечност“. Носител е на национални и международни литературни награди, като тази година (2023) е удостоен и със званието „Почетен гражданин на София“.

Eдин от писателите с голямо влияние върху развитието на модерната ни литература Здравка Евтимова, ще бъде гост на Университетската седмица на книгата на 6 ноември от 14.00 ч. в Библиотеката на УНСС. Тя ще сподели своя богат творчески опит и за това колко е важно да се подхожда прецизно към процеса, за творческите постижения, за срещите си със студентите у нас, в САЩ и в Китай и как тя подхожда към писането.

Здравка Евтимова печели наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност. През октомври 2021 г. зрителите на Българската национална телевизия гласуват за свой любим български автор – Здравка Евтимова. Тя е носител на наградата „Чудомир“ за хумористичен разказ, на литературната награда за проза „Анна Каменова“, печели и наградата „Балканика 2014“ за най-добра книга от балкански писател със сборника си „Пернишки разкази“, както и националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена.

Здравка Евтимова е председател на българския ПЕН клуб (Световната асоциация за насърчаване на приятелството и интелектуално сътрудничество между писателите навсякъде по света). Разказът и „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език в Дания, както и в тези по литература за прогимназиите в САЩ. Тя е превеждана в 32 държави. 

Темата на представянето на доц. д-р Димитър Динев, преподавател в УНСС, (на 6 ноември от 15.00 ч. в Библиотеката на УНСС) е в областта на икономическите измами и интелектуалната собственост. Автор е на множество книги, някои от които ще представи пред присъстващите („Икономическите измами“, „Счетоводните измами: разкриване и превенция“, „Измерване и одитинг на дейността на държавните организации“ и „Оценка на риска от измами в публичния сектор“). Доц. Динев е създател на редица модели „3D модел за оценка на риска от измами", „Компасът на Динев“ за разкриване на измами“, „Пъзелът на разследването" и др.


Очакваме ви с вашите предложения за премиери на книги!

Срокът за заявки е до 31 октомври.


    

Галерия снимки от От 6 до 10 ноември ще се проведе IV издание на Университетска седмица на книгата ...