280 зрелостници от Националната търговско-банкова гимназия НТБГ получиха своите дипломи в аула „Максима“

петък, 23 юни 2023 16:14

В емблематичната аула „Максима“ на УНСС се проведе тържествената церемония по раздаването на дипломите на зрелостниците на Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ). Присъстваха проф. д-р Матилда Александрова, заместник-ректор по учебната дейност и проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, ръководството на НТБГ, класни ръководители, учители, приятели.

Директорът на НТБГ Емилия Иванова откри церемонията по официалното връчване на дипломите на зрелостниците на 110 випуск на гимназията. Това е випуск 2023 г., който се състои от 10 паралелки с общо 280 ученици. „Благодаря ви, скъпи ученици, че бяхте наши ученици. Благодаря ви, скъпи родители, че избрахте нашето училище. Благодаря ви, скъпи учители, че дадохте знание и възпитание на тези ученици“, каза директорът на училището.

„Искам да ви поздравя, скъпи ученици, с днешния празник. Това е празникът на вашата зрелост. Уверена съм, че много от вас ще бъдат студенти в нашия университет. Някои от вас вече са приети в желаните специалности чрез националните състезания, на които вие сте лауреати. Други много скоро ще прекрачат прага на университета, направили своя избор в изключително широкото разнообразие от бакалавърски специалности. Аула „Максима“ е емблематична, защото в нея раздаваме дипломи, освен на вас за завършено средно образование, но и на завършилите в образователната и квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“. Желая ви след 4 години ние отново да се срещнем тук вече като успешно дипломирали се бакалаври в нашия университет“, каза проф. д-р Матилда Александрова в обръщението си към зрелостниците.

„Скъпи зрелостници, за мен е изключително удоволствие, че днес мога да бъда част от вашия триумф на знанието, защото дипломирането в Националната търговско-банкова гимназия наистина е такова. Искам да поздравя всеки един от вас за усилията, които е положил, за да стигне дотук, за труда и постоянството, които са ви съпътстрали, за да получите свидетелството си за средно образование. Сигурна съм, че в аула Максима сте уловили магнетизма на нашия университет, уловили сте духът, който цари в УНСС. Ще бъда изключително радостна, ако и през септември се видим тук на откриването на новата учебна година. Винаги съм казвала, че учениците от Националната търговско-банкова гимназия са едни от най-силните студенти, така че с радост ще ви посрещнем в нашата Алма Матер“, каза проф. д-р Цветана  Стоянова.

Днес се сливат пожеланията „На добър час от Националната търговско-банкова гимназия“ с „Добре дошли в УНСС“, каза в емоционалното си слово председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян. Тя посочи, че зрелостниците трябва да се гордеят с това, че са завършили тази гимназия, която има изключителни постижения в много области. Проф. Фесчиян систематизира отличителните черти на НТБГ като посочи: НТБГ е училището с най-висок приемен бал сред професионалните училища в страната през последните 20 години. От 1997 г. е пълноправен член на световната мрежа на учебните предприятия PEN WORLDWIDE. В НТБГ са създадени повече от 500 учебни предприятия. За първи път учениците „работят“ в 20 учебни банки, в 6 учебни застрахователни компании и в 34 учебни фирми. НТБГ е участвала в 24 училищни панаира в страната и в 76 международни, като са получени повече от 400 лични и отборни награди от САЩ, Швейцария, Германия, Австрия, Франция, Испания, Финландия, Словакия, Латвия, Коста Рика.

„Искам за благодаря на изключителния преподавателски колектив, на който се дължат тези постижения, да поздравя директора Емилия Иванова, заместник директорите Люба Стойкова и Калина Гергова и специално дългогодишния преподавател, възпитаващ лауреати на национални състезания, автор на учебници и програми, големия учител Маргарита Коцева“, обърна се в своето слово към преподавателския колектив проф. Фесчиян. Тя отбеляза, че с НТБГ УНСС има дългогодишно партньорство и че те са първият член на Асоциацията на икономическите училища в България, с който са работили и работят по различни инициативи, състезания, участия.

280 ученици от 10 паралелки, от XII а до XII к получиха своите дипломи за завършено средно образование.

Ирина Колева от XII Б клас получи първа своята диплома, която е Отличен (6.00), от проф. д-р Цветана Стоянова.

„Общият ни път завършва, скъпи съученици, преминахме един важен етап в живота си, за който искам да благодаря на нашите учители, на които дължим много, които освен преподаватели бяха и наши приятели. Благодарим ви!“, обърна се Ирина Колева към своите учители.
Яна Илиян Тончева също завърши с пълно (6.00) и получи своята диплома от проф. д-р Матилда Александрова.

Цветомира Илиева получи дипломата си Отличен (5.98) от проф. д-р Даниела Фесчиян.

Диляна Димитрова от XII ж клас завърши с отличен (5.97).

Зрелостниците, за първи път, облечени с официални тоги и шапки, изразиха своята радост от церемонията по раздаване на дипломите, хвърляйки шапки във въздуха.

Галерия снимки от 280 зрелостници от Националната търговско-банкова гимназия НТБГ получиха своите  ...