Катедра „Регионално развитие“ отбеляза своята 10-годишнина със Студентска научна конференция

понеделник, 24 април 2023 17:05

Катедра „Регионално развитие“ и Студентският съвет организираха Студентска научна конференция „Съвременни концепции за развитие на интелигентни градове“ (Smart Cities)“ под патронажа на ректора на УНСС по случай 10 години от основаването на катедрата.

Гости на събитието бяха ректорът проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), инж. Тодор Кръстев, кмет на район „Средец“, д-р Хасан Азис, кмет на община Кърджали, г-н Иван Грънчаров, кмет на Община Луковит, г-н Ергин Емин, председател на Асоциацията на българските градове и региони.

Ръководителят на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов откри конференцията с думите: „В темата, която катедрата разработва повече от 5 години виждаме голям потенциал и една от нуждите на съвременното общество в контекста на цифровизацията. Чувствам се като в машина на времето и вие - нашите студенти - сте бъдещето“. Доц. Николов благодари на колегите си за усилената работа през годините.

Проф. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Георги Николов, инж. Тодор Кръстев (от ляво надясно) 

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства инициативата и поздрави катедрата за усилената работа и насърчаване развитието на младите хора. Той сподели, че неговата първа конференция като студент е била през 1986 г. към катедра „Икономика на промишлеността“ и затова днешното събитие за него е като исторически филм. Проф. Димитров подчерта, че университетът иска студентите да се изявяват и им дава поле да го правят. Той ги поздрави, че са тук да представят най-големия бизнес университет.

Зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов открои още две ползи от днешната конференция. „Темата е неразривно свързана с тематиката за големите данни, а в УНСС функционира и Център за компетентност по обработка на големи данни, така че подобни мероприятия очертават широко поле за изяви.“ Той поздрави организаторите за избора на тема, свързана и с целите на устойчивото развитие.

Главният изпълнителен директор на СОАПИ д-р Мария Христова уточни, че Агенцията е част от администрацията на Столична община, която подпомага връзката на диалога бизнес - администрация - образование. „Подпомагаме, както големи инвеститори да започнат дейност на територията на София, така и на стартиращи компании, вярвам, че някои от които са и ваши. Умните градове дават отговор на много предизвикателства като икономически, обществени и екологични. Очаквам някои от тях да обсъдим на конференцията и да обменим мисли и действия.“

„Надявам се да работим като колеги и идеите, които ще презентирате, ние като представители на общинската администрация, да дадем възможност да бъдат развити и приложени и най-важното е заедно да работим за тях, за да достигнат практическо приложение“, каза кметът на район „Сердика“ инж. Тодор Кръстев.

Кметът на община Кърджали д-р Хасан Азис посочи, че темата за интелигентните градове има своето историческо развитие. Той сподели неговия досег за първи път с идеята за умните градове и как тя се е развила през годините от обслужване на едно гише до засягане на широк спектър от сектори като интернет, екология, управление на социалната сфера и транспортните връзки и др. Д-р Хасан Азис допълни, че в рамките на умните градове се включват не само местното самоуправление, но и институциите, свързани с държавните политики.

„В света говорим за изкуствен интелект и дори се обсъжда да бъде спряно неговото развитие за 6 месеца - толкова бързо напредват технологиите, в този контекст днешната конференция е навременна“, каза кметът на община Луковит г-н Иван Грънчаров. „Умните градове са бъдещето, да бъдем бързи в реализацията им до такава степен, че в някакъв момент да се наложи да спрем тяхното развитие.“

Г-н Пламен Ганчев, Мениджър Бизнес Развитие и Иновации на Виваком, посочи, че „Интелигентните градове са една от най-важните тенденции в съвременното общество, а зад всичко това стоят хората, като е много важно взаимодействието с младите хора, с техните идеи и цели. Бизнесът, на който аз съм представител, предоставя инкубатори и менторство за тяхната реализация“.

Председателят на Асоциацията на българските градове и региони и дългогодишен партньор на УНСС г-н Ергин Емин, сподели, че за първи път присъства на такава студентска конференция и ще представляват интерес за него темите, които са развили студентите. Той благодари на присъстващите преподаватели и представители на местната власт, че през последните 4 години са съдействали да се създаде образа на смарт градовете.

Гл. ас. д-р Николай Танаков, преподавател в катедрата, посочи, че е горд с постиженията на студентите, които трябва да бъдат стимулирани и подкрепяни в техните начинания. Той прочете поздравителен адрес от председателя на Студентския съвет г-н Ангел Стойков, в който се казва: „Вярвам, че 10-годишнината е празник на устойчивост и желание за дългосрочно развитие и съм убеден, че екипът на катедрата ще покори нови академични висини. Бъдете добрият пример за студентите.“

Гости и преподаватели на катедра „Регионално развитие“

Галерия снимки от Катедра „Регионално развитие“ отбеляза своята 10-годишнина със Студентска научна ...