СО КНСБ при УНСС учреди Постоянен дискусионен форум

петък, 15 април 2022 10:00

Синдикалният съвет на СО ВОН-КНСБ при УНСС проведе среща-дискусия със синдикалните си членове във връзка с иницииране на преговори за подписване на нов Колективен трудов договор (КТД) между синдикалните организации в университета и ректорското ръководство.

Доц. д-р Бойка Чернева, председател на ВОН-КНСБ при УНСС, откри форума и подчерта, че „за нас е важно да имаме непосредствена връзка с членовете на синдикалната организация и те да са съществена и важна част от преговорния процеси - това е причината да се организира серия от срещи“. Тя разясни, че това е първата от тях, която ще даде възможност преговорите по колективното трудово договаряне да бъдат водени при отчитане на очакванията и предложенията на синдикалните членове. Доц. Чернева припомни какво е свършено дотук и какво предстои в рамките на преговорите. Тя допълни, че е направена среща с другите синдикални организации в УНСС, за да се оформи обща покана за преговори.

Д-р Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията, представи националната политика за Колективния трудов договор. Той обърна внимание на изследвания на НСИ, които показват, че там където има КТД – работната заплата е по-висока с 14%. „На национално ниво висшето образование не беше финансирано в степента, която трябваше, от гледна точка на необходимостта от ръста на заплатите, допълнителните средства за издръжка и др.“ Той направи съпоставка със средното образование, което последните години е добре финансирано, а висшето образование остава на заден план. „Това което КНСБ настоява на Националния съвет за тристранно сътрудничество е с всички договори да можем да изразяваме становище и да защитаваме правата на работниците и служителите, както и да се индексират всички доходи поне с ръста на инфлацията. През годините КНСБ се опитва да води активен социален диалог.“ Важно е освен за обучения, преквалификации, безопасни условия на труд, да се говори и за заплати, каза още д-р Костов.

Жасмина Саръиванова, експерт „Социален диалог“ в Българската стопанска камара, поздрави  инициативата за подобна дискусионна среща преди стартиране на същинските преговори. „Колективният трудов договор е един от най-важните моменти в социалния диалог и там където има законова възможност страните да се договарят за по-големи придобивки, е добре да се използва и насърчава.“

Събитието имаше за цел учредяването на Постоянен дискусионен форум, в рамките, на който синдикалните членове да бъдат информирани и да имат възможност да поставят трудовоправни въпроси в присъствието на експерти на КНСБ в съответната област.

Галерия снимки от СО КНСБ при УНСС учреди Постоянен дискусионен форум ...