Университетска библиотека

Обновено: вторник, 16 април 2024 14:50

Библиотека на УНСС

  

Началото е поставено през 1923 г. с откриването на Библиотеката при Свободния университет за политически и стопански науки – предшественик на УНСС. Библиотеката се утвърждава като център с ценна икономическа и друга литература, с актуални периодични издания и електронни ресурси.

Библиотеката през годините

През 2012 г. Университетската библиотека получава статут на „библиотека-депозитар“ на Световната организация по интелектуална собственост (WIPO). Днес фондът  надхвърля 560 000 тома.

Библиотеката на УНСС е и една  от първите университетски библиотеки, започнали да дигитализират книжното си наследство и в момента по-голямата част от пълнотекстовите книжни и периодични издания са в дигитален формат.

100-годишния си юбилей библиотеката отбелязва с мащабно реновиране, което я превръща в съвременен център за информация и знания и предоставяне на модерни услуги за студентите и преподавателите. През лятото на 2023 г. само за няколко месеца старото пространство бе превърнато в съвременна модерна библиотека, с нови читални, със споделено пространство, с кът за незрящи студенти, с обновени дигитални възможности, с нова модерна и ергономична мебелировка и робот, който посреща и упътва посетителите. Университетската библиотека разполага със 100 компютърни места с безплатен достъп до интернет и електронна библиотека.