Асоциация на икономическите училища в България

Създадена бе Асоциация на икономическите училища в България и бе приет план за действие за учебната 2015/2016 г.

понеделник, 15 юни 2015 16:02
На 12 и 13 юни 2015 г. в учебно-оздравителен комплекс на УНСС в с.Равда се проведе национално съвещание на директорите на икономическите гимназии в България, ректорското ръководство на УНСС и представители на министерството на образованието и науката. На събитието присъстваха проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор и зам.-ректор по обучението в ОКС „Бакалавър“, г-жа Ваня Кастрева, зам.министър на образованието и науката на РБългария, г-н Николай Бакърджиев, помощник-ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, научен секретар на катедра "Счетоводство и анализ", гл. ас. д-р Николай Ванков, секретар на Университетски център по маркетинг, г-жа Лидия Велчева, директор на кабинета на ректора на УНСС, г-жа Виолет Маринова, ръководител на отдел "Кандидат-студенти", и директори, зам.-директори на икономически училища в България.
Зам.- министър Кастрева приветства участниците в срещата и поднесе поздравителен адрес. Тя сподели, че "предизвикателствата пред българското образование днес със сигурност са повече от предходните години. Радостно е, че УНСС подкрепя модернизирането и оптимизирането на обучението по икономическите дисциплини в средните училища, за да се подпомогне усъвършенстването на учебните програми, да се обменят идеи и опит по общите проблеми, постижения и перспективи в професионалното образование."
Г-жа Емилия Иванова, директор на Национална търговско-банкова гимназия, гр.София представи развитието на професионалното образование в България и предизвикателствата пред икономическите училища. 
След проведената дискусия присъстващите единодушно взеха решение за учредяване на Асоциация на икономическите училища в България. За председател на Асоциацията бе избран проф. д-р Огнян Симеонов, за зам.- председател -  проф. д-р Даниела Фесчиян, за членове - г-жа Емилия Иванова, директор на НТБГ - гр.София, г-жа Славейка Иванова, директор на НТБГ - гр.Пловдив и г-жа Таня Благова, директор на ПГИМ, гр.Пазарджик.
Проф. Симеонов обобщи целта на Асоциацията: "Повишаване на качеството на обучението в средните училища в страната, осигуряване на плавен преход към висше икономическо образование и търсене на допълнителни възможности за вертикална интеграция между средните училища и УНСС."
Като задачи на Асоциацията бяха очертани усъвършенстването на учебните програми и разработване на иновативни учебно - методически пособия по базови икономически дисциплини, изучавани в средните училища; популяризирането постиженията на членовете на асоциацията чрез обмяна на опит, работни семинари, кръгли маси и участия в международни и национални проекти. 
Приет бе и план за действие за учебната 2015/2016 г.    

Галерия снимки от Създадена бе Асоциация на икономическите училища в България и бе приет план за д ...