Най-новият брой
Том
31
година
2025
Брой
1

Архив

 

Главен редактор:
проф. д-р Матилда Иванова Александрова-Бошнакова

Редакционна колегия:
проф. д-р Матилда Иванова Александрова-Бошнакова  -председател

проф. д-р Даниела Фесчиян
(УНСС)

проф.д.и.н. Иван Георгиев (УНСС)

проф. д-р Искра Белева (Институт за икономически изследвания на БАН)

проф. д-р Христина Балабанова (УНСС)

проф. д-р Красимир Маринов (УНСС)

доц. д-р Димитър Благоев (УНСС)

Научен секретар: доц. д-р Ваня Лазарова 

   

ISSN (print): 1314-6556

ISSN (online): 2534-8965

   

Индексиране в 

EBSCO

Crossref

CEEOL

RePec

Материалите в  списание "Икономически и социални алтернативи" се публикуват с отворен достъп при условията на международен публичен лиценз Creative Commons CC BY 4.0

Адрес на редакцията:
София 1700, Студентски град "Христо Ботев", УНСС, кабинет 3046

тел. (02) 8195-654, 
email: [email protected]

Към уважаемите читатели и автори на сп. “Икономически и социални алтернативи”

Списание „Икономически и социални ал­тернативи“ при УНСС приема само ори­гинални авторски разработки, които не са публикувани вече или не са подадени едно­временно за публикуване на друго място.

Редакцията извършва електронна про­верка за уникалност на представените за публикуване разработки.

Всеки автор при предаване на материала си трябва задължително да попълни онлайн формуляр „ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДАННИТЕ“. Без този формуляр няма да бъдат приемани материали.

https://forms.office.com/r/zLFPweMRfd 

Политика на списанието

Състояние и устойчиво развитие на зеленчукопроизводството в България

Резюме

Настоящата статия е посветена на анализ на състоянието на производството на основни зеленчукови култури в България през 2022 и 2023 г. За целта са използвани надеждни данни от отчетни доклади за реколтата, разработени от Статистическия отдел при Министерството на земеделието и храните. Приложени са графичен метод и индексен факторен анализ при форма на връзка S = x*y. Като фактори, влияещи върху размера на общото количество прибрана реколта от зеленчуци, са разгледани средният добив от хектар – интензивен фактор, и размер на реколтираните площи – екстензивен фактор. Обобщени са становищата на други автори за проблемите и перспективите за развитие на зеленчукопроизводството. Очертани са възможности за стимулиране на устойчивото развитие на този вид производство.

Status and Sustainable Development of Vegetable Production in Bulgaria

This article is devoted to an analysis of the state of production of main vegetable crops in Bulgaria in 2022 and 2023. For this purpose, reliable data from harvest reports developed by the Statistical Department of the Ministry of Agriculture and Food has been used. A graphical method and index factor analysis with the form of the relationship S = x*y have been applied. The average yield per hectare – intensive factor, and the size of the harvested areas – extensive factor, have been considered as factors influencing the size of the total amount of harvested vegetable crop. The opinions of other authors on the problems and prospects for the development of vegetable production are summarized. Opportunities for stimulating the sustainable development of this type of production are outlined.

Ключови думи

vegetable production, average yields, harvested areas, index factor analysis.
Свалете ISA.2025.1.04.pdf