Състояние и устойчиво развитие на зеленчукопроизводството в България
Автор: Елена Стефанова
Резюме
Настоящата статия е посветена на анализ на състоянието на производството на основни зеленчукови култури в България през 2022 и 2023 г. За целта са използвани надеждни данни от отчетни доклади за реколтата, разработени от Статистическия отдел при Министерството на земеделието и храните. Приложени са графичен метод и индексен факторен анализ при форма на връзка S = x*y. Като фактори, влияещи върху размера на общото количество прибрана реколта от зеленчуци, са разгледани средният добив от хектар – интензивен фактор, и размер на реколтираните площи – екстензивен фактор. Обобщени са становищата на други автори за проблемите и перспективите за развитие на зеленчукопроизводството. Очертани са възможности за стимулиране на устойчивото развитие на този вид производство.
Status and Sustainable Development of Vegetable Production in Bulgaria
This article is devoted to an analysis of the state of production of main vegetable crops in Bulgaria in 2022 and 2023. For this purpose, reliable data from harvest reports developed by the Statistical Department of the Ministry of Agriculture and Food has been used. A graphical method and index factor analysis with the form of the relationship S = x*y have been applied. The average yield per hectare – intensive factor, and the size of the harvested areas – extensive factor, have been considered as factors influencing the size of the total amount of harvested vegetable crop. The opinions of other authors on the problems and prospects for the development of vegetable production are summarized. Opportunities for stimulating the sustainable development of this type of production are outlined.