Субсидиите - продоволствена сигурност или разрушаване на пазара
Автор: Антон Костадинов
Резюме
Подкрепата за производителите на храни има за цел стабилизиране на системата на храните в дългосрочен план. Субсидиите са противоречив инструмент за стимулиране на производството, ос вен ползите те провокират и конфликти. В статията се анализират най–широко използваните мерки за подкрепа на произ водителите на храни и ефектите, които предизвикват те. Невъзможността бедни те страни да подкрепят производството на храни изостри търговските конфликти в световен мащаб и фрагментира пазара. В най–голямата си част производители от Африка са подложени на ценови натиск ед новременно от повишаващите се цени на енергоносителите, на факторите за про изводство и същевременно на дъмпингови цени на вносни храни. Въпреки активната позиция на Световната търговска органи зация (СТО) за ревизиране и реформиране на политиките на субсидиране, не е по стигнат значителен напредък в тази на сока. Друг важен аспект по отношение на субсидиите е обусловен от факта, че про изводство на храни е въпрос на национална сигурност.
Subsidies – Food Security or Market Destruction
Anton Kostadinov
Supporting farmers in a long term, aims at sustainability and stability in food system. Subsidies are controversial instrument stimulating production, beside its benefits the subsidies are controversial instrument provoking trade conflicts. In the article the most broadly used stimulating instruments supporting food production are analyzed, also the effects of their implementation. Impossibility poor countries to support its food production sharpened trade conflicts and enhanced market fragmentation worldwide. The producers from Africa are pressed simultaneously from rising energy, fertilizers anddumping prices. Despite of active position of WTO insisting for revision and reforming subsidizing policies step ahead has not been achieved yet. Other aspect concerning subsidies is that the food is a matter of national security.