Структурни промени в земеделските кооперации след интеграцията на България в Европейския съюз
Автор: Ангел Саров
Резюме
Целта на разработката е да се проследят структурните промени в земеделските кооперации в България, функциониращи в условия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) и на тази база да се очертаят основните тенденции в тяхното развитие. Анализът се базира на официална статистическа информация от Министерството на земеделието и храните и горите (МЗХГ) „Агростатистика“, първични данни „Системата за земеделска и счетоводна информация“ (СЗСИ) Национален статистически институт (НСИ). Изследва се трендът на изменение на следните показатели: брой на земеделски кооперации в България, изменения в Използваната земеделска площ (ИЗП,); изменения в обработваемата земя, среден размер на ИЗП, работна сила, динамика на производствената структура (растениевъдство и животновъдство) за периода 2007-2016 г. Резултатите показват, че в следствие прилагането на ОСП за периода 2007-2016 г. се отчитат структурни промени върху земеделските кооперации. Те се изразяват в трайната тенденция към намаляване както на броя им, така и на стопанисваната от тях земя. Анализът показва, че стимулите по различните схеми на ОСП за подпомагане дават положителни резултати върху разнообразяването на растениевъдното производство. Като цяло, обаче, площите със зърнено-житни и маслодайни култури през годините намаляват. През 2016 г. се отчита увеличение на производството на пресни плодове и зеленчуци, следствие на прилагане на мерките по ОСП, изразяващи се в плащания, обвързани с производството. Въпреки субсидиите по ОСП за подпомагане на животновъдния сектор, в т.ч. подпомагането на стопанствата, включени в схемите за селекционен контрол, в края на периода почти наполовина намалява броят на кооперациите, развиващи говедовъдство. Въпреки негативните резултати като цяло, на ниво производствена единица резултатът е в окрупняване на производството.
Structural Changes in Agricultural Cooperatives Following Bulgaria’s European Union Integration
The article aims to analyze the structural changes in agricultural cooperatives in Bulgaria, in terms of the Common Agricultural Policy (CAP) of the European Union (EU) and, on this basis, outline the main trends in their development. The analysis is based on official statistical information from the Ministry of Agriculture and Food and Forestry (MAF) “Agrostatistics”, primary data “Agricultural and Accounting Information System” (FADN) National Strategic Institute (NSI). The trend of changing the following indicators is investigated: number of agricultural cooperatives in Bulgaria, changes in the utilized agricultural area (UAA,); changes in arable land, average size of UAA, labor force, dynamics of the production structure (crop and livestock) for the 2007-2016 period. The results show that, as a consequence of the implementation of the CAP for the 2007-2016 period, structural changes in agricultural cooperatives are reported. They are expressed in the lasting tendency to decrease both their number and the land they manage. The analysis shows that the incentives under the various CAP support schemes have positive effects on the diversification of crop production. In general, the areas with cereals and oilseeds have decreased over the years. In 2016, there was an increase in the production of fresh fruits and vegetables as a result of the implementation of CAP measures resulting from coupled payments. Despite the CAP subsidies to support the livestock sector, including the support of farms included in selection control schemes, at the end of the period the number of cooperatives developing cattle breeding was almost halved. Despite the negative results in general, at the level of the production unit the result is in the consolidation of production.