Почвената ерозия е един от най-сериозните световни екологични проблеми, които засягат всеки аспект от бизнеса и живота на населението. Загуби от намалена реколта, повишени цени на хранителните продукти, публични разходи при наводнения са само няколко от негативите за обществото.
Едно от най-признатите предимства на пермакултурата е способността чрез концепцията не само да се произвежда органична храна в земеделието, но и да се подобрява качеството, както и да се възстановява почвата.
Налични са много научни изследвания в този аспект, както и практически насоки как да се постигне това чрез прилагане на принципи от пермакултурата в земеделието.
Всичко започна от гъските
Ниско-разходни ферми за червеи „трактори” за малки площи
Фред Киршенман: Почвата – от мръсотията до жизненоважна функция
Азотът: нож с две остриета
Център за пермакултураPhayao – стратегии за изграждане на почва
Източници:
http://permaculturenews.org/category/soil/rehabilitation/
http://en.permaculturescience.org/english-pages/3-earth-care/soil/d-pioneers/elaine-ingham