Университетски център за мобилност на студенти и преподаватели

Обновено: четвъртък, 26 юли 2018 15:22

Мариела Кацарова, магистър, специалност “Финанси“, летен семестър 2017-2018 г. “ във VIA University College в Хорсенс, Дания


VIA University College в Хорсенс, Дания е сравнително голям университет, с модерна материална база и с 24/7 свободен достъп в библиотеката (чрез специална студентска карта). Разстоянието от общежитието до университета е около 2 км., затова си наех колело, с което се придвижвах из града. 


Програмата „Еразъм“ ми даде възможност да видя по-различен метод на преподаване- преподавателите изнасяха лекциите си на английски език и всеки студент имаше достъп до необходимите му материали (презентации на PowerPoint, върху които си водехме записки на личните си лаптопи). Лекторите бяха хора от реалната работна средa,на всяка лекция се разделяхме по групи и решавахме казуси, свързани с преподадения материал. Изпитите ни също бяха под формата на казуси. Хареса ми това, че лекторите изслушваха всеки един от нас и заедно намирахме решение на зададения проблем и също, че оценяваха индивидуалното мнение на всеки студент.


Един от изпитите ни беше представяне на проект, който изготвяхме през целия семестър с моите колеги, с които бях в група. Трябваше да изобретим продукт ,който да бъде в полза на обществото. Нашият продукт беше свързан с изработка на гривна, отчитаща пулс, кръвно налягане, телесна температура и т.н., предназначена за деца от 3 до 10-год.възраст, страдащи от сърдечни болести. По-специално продуктът ни беше насочен към родители, които да могат да следят състоянието на децата си от разстояние. Заедно с гривната, ние разработихме уебсайт и приложение, които се синхронизираха помежду си. За този проект ние получихме най-високи оценки.


Запознах се с много българи, живеещи и работещи в Хорсенс. С тях отпразнувах българските празници, дори и на хиляди километри от България. Разбира се, се сприятелих и с много студенти, дошли на „Еразъм“ в същия университет, като мен - от Полша, Франция, Германия и Италия. Заедно с тях бях на екскурзия до Копенхаген и Орхус, а също така отидохме до най-високата точка в Дания (Ejer Bavnehøj). Опитах традиционни френски и италиански ястия, както и някои от традиционните френски десерти.


След приключването на програмата, всички ние си обещахме да си гостуваме взаимно, надявайки се това приятелство да продължи и занапред.


Благодаря ти „Еразъм“ , че имах възможността да се „докосна“ до друга култура и традиции, както и да изпитам датската „хюга “ (датската философия на уюта, близостта с любимите хора и щастието от живота)!!!