Преподавател в университета "Салахадин" за динамиката на процесите в Сирия

вторник, 17 март 2015 16:03

Информация за актуалната ситуация в Сирия получиха студенти от публичната лекция на д-р Махмуд ал-Арабо, известен специалист по проблемите и процесите в Близкия Изток, преподавател по политически науки в университета „Салахадин“ в Ербил. Срещата в малката конферентна зала бе организирана от катедра "Международни отношения".

Д-р Махмуд ал-Арабо

Д-р Махмуд ал-Арабо, който е завършил нашия университет, обрисува в хронологичен ред обстановката и динамиката на процесите в Сирия, открои политическите аспекти и бъдещите перспективи за автономната власт в Сирийски Кюрдистан, както и някои аспекти от борбата на международната общност с „Ислямска държава“.

В малката конферентна зала

Лекторът проследи в исторически план събитията от март 2011 г., ескалиралите след това протести срещу Башар Асад, гражданската война, четирите милиона бежанци, появата на самопровъзгласилия се халифат на „Ислямска държава“ и това, което ООН нарече "най-голямата хуманитарна криза на нашата ера".

Студентите в залата

Той конкретизира и историческия контекст на кюрдския въпрос, ситуацията с кюрдското население от Ирак и Сирия, основните политически играчи, ходовете в борбите за влияние и т.н.

Галерия снимки от Преподавател в университета "Салахадин" за динамиката на процесите в Сирия  ...