Френският посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан гостува в университета

петък, 14 ноември 2014 10:34

Посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан отново гостува в университета и изнесе пред студентите публична лекция на тема „Стабилността на Европейския съюз“. Събитието в зала „Тържествена“ бе организирано от Студентския съвет и Студентската асоциация за изследване на международните отношения САИМО.

В началото на изложението си Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан разшифрова понятието „стабилност“ и направи исторически преглед на разширяването на Европейския съюз. Той изтъкна, че в географско измерение ЕС никога не е бил стабилен, като проследи промяната в баланса чрез договорите и решенията в общността. Френският посланик конкретизира, че Съюзът е структурно нестабилен и направи извода, че Европа живее в неустойчиво равновесие. Европа иска здрава и сигурна Европа, посочи той, но не можем да приемем стабилността като даденост.

Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан

С конкретни примери лекторът илюстрира успешни опити за намиране на баланс между тясно националните интереси в името на общия европейски интерес. Показателна е дейността на  Жак Делор, който бе начело на Европейската комисия от 1984 до 1994 г. и успя сериозно да придвижи Европейския съюз към обединението благодарение на програмата си и факта, че съумя да получи подкрепа за нея от държавите-членки и от Европейския парламент, изтъкна Н.Пр. дьо Кабан.

Нашият общ клуб е демократична и правова общност, основаваща се на волята на народите, но и на правото. За нас това е фундаменталното, от което зависи нашето не само общо, но и индивидуално бъдеще. Не можем да останем всеки в своя ъгъл по отношение на големи сили като САЩ или Китай, ние сме длъжни да се обединим, защото поотделно сме много малки спрямо тях, изтъкна посланикът.

Студентите в зала "Тържествена"

Благодарност към лектора Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан отправиха председателят на Студентския съвет Антоан Шотаров и председателят на САИМО Георги Вълев. Те оповестиха пред студентите, че и занапред френският посланик регулярно ще гостува на университета в дискусии по най-актуални теми.

 

Галерия снимки от Френският посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан гостува в университета ...