Публична лекция на тема: „Образованието на жените в Саудитска Арабия: история и развитие”

сряда, 26 март 2014 12:46

Публична лекция на д-р Чаман Махерукшан Рахман, преподавател в университета „Дар ал Хекма” в Джеда, на тема:  „Образованието на жените в Саудитска Арабия: история и развитие” събра преподаватели и студенти в голямата конферентна зала. Срещата бе осъществена със съдействието на проф. д-р Антоанета Василева, декан на факултет „Международна икономика и политика”, и доц. д-р Иван Стойчев, ръководител на катедра „МИО и бизнес”, по инициатива на катедрата.

Д-р Рахман направи обзор на историческите етапи в развитието на образователната система в Саудитска Арабия, като акцентира върху образованието на жените. Лекторът посочи, че за разлика от другите арабски страни, системата в най-голямата по територия държава на Арабския полуостров е изцяло изградена върху принципите и ценностите на исляма. В резултат на стимулиращите образованието правителствени мерки равнището на грамотност в страната е достигнало 90.4% при мъжете и 82% за жените.

Д-р Чаман Рахман (вляво) и проф. д-р Антоанета Василева

Сега в Саудитска Арабия има 30 000 училища, 27 частни и 25 държавни университета - достъпни за всички граждани и предоставящи безплатно образование, стипендии, учебници, здравни услуги за студентите и преподавателите. Д-р Рахман коментира и бюджета за сектора, финансирането на висшите училища, дарителските фондове с целево предназначение (т. нар. индаумънт фондове), новата стипендиантска програма за обучение на саудитски студентки в чужбина и др.

По време на лекцията в голямата конферентна зала

Студентите зададоха на д-р Рахман въпроси, свързани  с конкурентоспособността на висшето образование в Саудитска Арабия, чуждестранните студенти в университета „Дар ал Хекма”, спортната база и др.

Аудиторията одобри предложението на проф. д-р Антоанета Василева през следващата учебна година УНСС да бъде домакин на съвместна симулация на Общото събрание на ООН , представена от студенти на нашия университет и на университета „Дар ал Хекма”.

Обща снимка на участниците в събитието

Визитка:

Д-р Чаман Рахман е родена в гр. Асам, Индия, притежава магистърска степен от Университета в Дака, Бангладеш, и докторска степен от университета „Пол Валери”, Монпелие, Франция. Била е стипендиант на Международния институт за образование и планиране на ЮНЕСКО. Владее френски, арабски, английски, урду и бенгали. Понастоящем преподава социални науки в университета „Дар ал Хекма” в Джеда, първия частен университет за жени в Саудитска Арабия, основан през 1999 г. В него се обучават 1600 студентки.

 През 2007 г. д-р Рахман създава Модел на обществото на ООН – структура, в рамките на университета „Дар ал Хекма”, която ежегодно провежда международни студентски конференции и симулации на работата на различни институции на ООН.

Галерия снимки от Публична лекция на тема:  „Образованието на жените в Саудитска Арабия: история и ...