Пролетна студентска научна сесия

вторник, 26 март 2013 14:54

Горд съм да видя младите си колеги – мислещи творчески личности - в тази зала. Днешното  събитие е най-доброто потвърждение на широко коментираните връзки между образованието и бизнеса, подчерта ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването на пролетната студентска научна сесия. Той посочи, че лекторите на форума олицетворявот реалния бизнес – Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, възпитаник на УНСС, и Николай Вълканов, председател на УС на "Минстрой Холдинг", д-р на техническите науки.

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев (вляво) с Петя Димитрова и Николай Вълканов

Проф. Статев напомни, че неотдавна нашето висше училище за втори път (след 2006 г.) получи от Националната агенция за оценяване и акредитация най-високата оценка (9,65) за следващите шест години сред всички български университети. Ректорът изрази убеденост в успеха на студентския форум, който може да бъде гледан на видеозапис, а докладите от него – публикувани в специален сборник.

С днешната сесия показваме, че искаме да получим знания и да осъществим тясна връзка между университета и бизнеса, каза при откриването на сесията Антоан Шотаров, председател на Студентския съвет. "Нашите лектори ще ни представят как се случват нещата, как успешните хора успяват, как се навлиза в реалния бизнес."

Ректорът открива студентската научна сесия (вдясно от него е Антоан Шотаров) 

В презентацията си пред студентите Петя Димитрова, отличена със специалната награда „Банкер на годината“ за 2012 г., коментира предизвикателствата пред банковия сектор в България, говори за правилата, които й помагат да управлява шестата по размер на активите банкова институция в България. „За мен образованието е №1 и го казвам от личен опит. Дълбоко вярвам в мисълта, че шансът е на страната на подготвения ум “, подчерта тя. Димитрова дефинира най-важното за стабилността на банковата система, която не би могла да съществува без доверието на хората, разграничи кредитните финансови институции от банките, представи банковата система у нас (31 банки, 82 млрд. лв. активи, от които 26% притежание на банки с български собственици), спря се на случващото се в сферата пред последното десетилетие. Петя Димитрова опроверга три мита – за лихвите по кредитите, за отстъпа от кредити заради високи лихви и за липсата на конкуренция между банките в България. "Банките са неразделна част от бизнеса, но банките следват икономиката, а не обратното", подчерта тя. Банковите институции са двигателят на икономиката дотолкова, доколкото подкрепят добрите бизнес решения.

"Инвестирани 120 млн. в производство, възстановени 800 работни места, открити други 100 работни места, увеличено производството с 30%-40% за една година, увеличени заплатите с 30-40%“, изброи основанията за наградата "Мистър Икономика 2012" носителят й Николай Вълканов. Той представи пред студентите бизнеса си като собственик на "Минстрой Холдинг", говори за рудодобивното предприятие „Горубсо-Мадан“, за големите компании и малкия бизнес у нас, за актуалното състояние на националната икономика. „Вие сте най-важното звено от българската индустрия“, обърна се лекторът към младите хора и пое ангажимент за осигуряване на стипендии и стажове в неговия холдинг за студентите от УНСС.

Петя Димитрова Николай Вълканов

Студентската научна сесия продължи работата си в четири панела – „Икономика“ и „Финанси, счетоводство и контрол“, „Политически науки“, „Обществени комуникации и информационни науки“ и „Право“. Доклади за отражението на икономическата криза върху продажбите на жилища, за електронното фактуриране, приходите от имуществени данъци, бъдещето на ЕС, медиите и свободата на словото в България, служебното правителство и др., представиха студенти от различни специалности в университета.

Студентите в голямата конферентна зала

Галерия снимки от Пролетна студентска научна сесия  ...