Ученици от Пирот и Цариброд се запознаха с възможностите за обучение в нашия университет

петък, 29 март 2024 16:13

Представяне на възможностите за обучение в Университета за национално и световно стопанство направи екип от наши представители пред учениците последен курс в Икономическата гимназия в Пирот и Гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, Сърбия.

На срещите от страна на УНСС присъстваха зам.-ректорът по международно сътрудничество доц. д-р Янко Христозов, ръководителят на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов, доц. д-р Даниел Йорданов от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, директорите на дирекции „Кабинет на ректора“ – г-жа Гергана Кирилова, „Управление на собствеността“ – г-н Юлиан Прилепски, „Човешки ресурси“ – г-жа Ина Балабанова, ръководителят на „Връзки с обществеността“ г-жа Десислава Паунска и административният секретар на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ г-жа Величка Спасова.

Преди срещата с учениците беше проведена среща с педагогическите екипи за обсъждане интересите на децата, постиженията и проблемите на българската общност в съседна Сърбия.

Зам.-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов сподели: „Имаме изключителни традиции с Република Сърбия. В нашия университет се обучават доста студенти от района на Цариброд и от района на Пирот. Те са от изключителна важност за нас, защото по такъв начин се запазва и българското самосъзнание. Предлагаме най-вече специалности, които са в сферата на икономиката, администрацията, икономиката, правото, журналистиката, туризма. Вие знаете, че София е бързо развиващ се град, но за нас огромната и важната цел е не само да обучим тези деца, за нас е от значение, те да имат възможността да се върнат отново в Цариброд и да покажат наученото на практика тук. Ние нямаме за цел да ги задържаме в България, напротив, бихме се радвали, ако те се върнат и помогнат на своя регион“.

Доц. Георги Николов, доц. Янко Христозов и доц. Даниел Йорданов

Координаторът по споразумението с двете общини – Пирот и Цариброд, доц. д-р Георги Николов също се обърна към учениците: „Сега е моментът, в който можете да определите пътя на вашето бъдещо развитие. Затова бихме искали да ви мотивираме да завършите висше образование, да надградите себе си, защото има едно изследване на Европейския съюз, което показва, че през живота си един човек минимум два пъти избира да смени своята професия. Вашите учители, които в средното образование ежедневно ви дават знания, и ние, вашите бъдещи преподаватели, които сега стоим пред вас, искаме да ви дадем възможност да надградите вашия обхват в процеса на бъдещата ви реализация. Няма по-хубаво място на света от Университета за национално и световно стопанство, но в това ще се убедите сами с течение на времето. По време на бакалавърската програма ще изучавате 40 дисциплини, но вие няма да сте сами в този процес. На нас като преподаватели, работата ни е да вървим ръка за ръка с вас. Ние, освен преподаватели, сме и съвременни хора, които много обичаме ангажираните студенти и даваме всичко от себе си, за да осъществим един добър трансфер на знания, да ви предадем необходимите в съвременния динамичен свят умения и компетенции, затова непрекъснато посещаваме международни форуми и натрупаните знания и опит предаваме на нашите студенти“.

Преподавателите разказаха на кандидат-студентите за възможностите да получават двойни дипломи, за специалностите на английски език, за проекта ENGAGE.EU и програмата „Еразъм+“, които ще им дадат възможност да надградят своите знания в международен план. Учениците научиха и за студентските общежития на нашия университет, които са 70% реновирани и предлагат отлични условия за настаняване на над 5 000 студенти. Представена бе и спортната база на Университета с възможностите за практикуване на различни видове спорт в Спортен комплекс „Бонсист“.

Учениците проявиха интерес най-вече към специалностите „Право“ и „Финанси“,  зададоха и въпроси за специалностите на английски език, както и за двойните програми, от които могат да получат двойни дипломи.

Радио-Телевизия Цариброд излъчи репортаж за посещението на представителите на УНСС в Пирот и Цариброд, който можете да видите ТУК. 

   

Галерия снимки от Ученици от Пирот и Цариброд се запознаха с възможностите за обучение в нашия уни ...