Катедра „Медии и обществени комуникации" представи „Азбука на журналистиката. Наръчник за студенти, преподаватели и практикуващи“

четвъртък, 20 октомври 2022 17:43

Българското издание на немския наръчник „Азбука на журналистиката. Наръчник за студенти, преподаватели и практикуващи“ беше представено в зала „Тържествена“. Събитието беше организирано от катедра „Медии и обществени комуникации" към нашия университет съвместно с Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер".

Гл. ас. д-р Илия Вълков от катедра Медии и обществени комуникации" (в дясно) и Хендрик Зитиг, ръководител на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер" участваха в представянето на книгата

Изданието, което беше представено пред студенти, допринася за усъвършенстване на професионалните умения в конкурентна среда и запознава с нови сфери на дейност за журналистика в областта на връзките с обществеността или медийния мениджмънт, като отива отвъд полето на традиционните медии.

Доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество поздрави участниците от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров. Той отбеляза, че в свят на дигитални комуникации и фалшиви новини качествената журналистика е изключителна важна. „За нас е чест да бъдем домакин на такова събитие, особено ден след като катедра „Медии и обществени комуникации“ беше официално обявена за катедра на ЮНЕСКО по медийна грамотност и културни политики за устойчиво развитие. Затова искам да уверя нашите партньори, че това е правилното място за представянето на този труд, който съдържа фундаментите за професионално създаването на медийни продукти“, подчерта доц. Мусов.

„Надявам се, че представянето на този наръчник ще постави началото на едно добро сътрудничество с Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер". Тази организация, освен че прави интересни и задълбочени проучвания на медийната среда в Източна Европа, има много добри и полезни програми за вашето кариерно развитие, свързано с медиите“, каза по време на събитието гл. ас. д-р Илия Вълков от катедра Медии и обществени комуникации".

Той отбеляза, че в медийна среда на дезинформация и фалшиви новини личи дефицита на сериозна и добра журналистика не само в България, но и навсякъде по света. „Ето защо такива наръчници могат да бъдат много полезни, особено за млади хора, които тепърва навлизат в журналистическата професия“, допълни д-р Вълков. 

„Всички ние знаем колко трудно и отговорно е да се пише учебник. Този наръчник е един наистина впечатляващ труд.  В него има толкова много аспекти не само на журналистическата професия, но и аспекти на медийната среда, които са изключително важни, за да може да се създава качествена журналистика“, каза пред студентите доц. д-р Светла Цанкова, зам.-декан по учебната работа във факултет Икономика на инфраструктурата".

Хендрик Зитиг, ръководител на медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер" сподели, че журналистиката е преди всичко занаят, който трябва да се учи. „Чрез ролята си в демокрацията журналистите носят значителна обществена отговорност. Затова е необходимо да се научите не само как да правите проучвания, да пишете новини и репортажи, да провеждате интервюта. Човек трябва да е наясно какво отличава добрият журналист в едно демократично общество. А това са старателност при проучването и документирането, отделянето на мнението от новината, безпристрастност, обективност и неподкупност“, каза Хендрик Зитиг.

По време на представянето на наръчника лекция изнесе българският журналист Александър Андреев, бивш дългогодишен ръководител на българската редакция на радио Дойче Веле" в Бон.

„Това, което искам да запомните от днешната ни среща е, че важно е съдържанието, а не личността. И още – работата на журналиста е да пише статии, е не да шушне на уше на политиците какво да правят. Той трябва да бъде публична фигура, посредник. Да говори на глас нещата, които мисли“, каза още Александър Андреев.

Галерия снимки от Катедра „Медии и обществени комуникации" представи  „Азбука на журналистиката. Н ...