Тържествено беше открита 99-ата учебна година

понеделник, 30 септември 2019 16:59

„Днес отново сме в аула „Максима“, където по традиция откриваме всяка нова учебна година. И днес тя е тържествена, пълна с настроение, с усмивки и красиви млади лица, с дух на академизъм и достолепност, с чисти трепети и градивен оптимизъм, с много очаквания и надежди.“ С тези думи проф. д.ик.н. Стати Статев за осми път като ректор на УНСС приветства студенти, преподаватели и служители с новата 99-а учебна година. Гости на тържеството бяха г-н Димитър Радев, управител на Българска народна банка, възпитаник на УНСС, и доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Р България и преподавател в нашия университет.

По традиция тържеството в аула „Максима“ започна 

с химните на България, ЕС и Gaudeamus igitur

Проф. Статев изтъкна, че УНСС е лидер в българското висше образование и наука. Неговите успехи се градят на традициите, усилията и всеотдайността на поколения преподаватели, студенти, випускници, на непрекъснатото усъвършенстване на учебната и научноизследователската дейност, на повишаването на качеството на обучението, на огромния ни академичен потенциал, на доказаната ни конкурентоспособност, на постоянната ни връзка с практиката, на готовността ни да отговаряме на изискванията на пазара на труда, на непрекъснатите предизвикателства и все по-високите изисквания.

Ректорът

На 21 май – рождения ден на УНСС - започна обратното броене до неговата 100-годишнина. Днес, с откриването на 99-ата учебна година, започва и обратното броене до юбилейната стотна учебна година, посочи ректорът. Той припомни делото на основателя и първи ректор на университета – проф. Стефан Бобчев, и на неговите съмишленици, които през 1920 г. слагат началото на предшественика на УНСС - Свободния университет за политически и стопански науки. Проф. Статев цитира думите на Атанас Буров, преподавател в Свободния университет и един от инициаторите за неговото създаване: „Най-умното нещо, измислено в България, е създаването на Свободния университет. Ние в Свободния университет подготвяме хора, които да печелят пари и доверие в света.“

Ректорът подчерта, че освен от обновителните образователни идеи на своето време, нашите първостроители са водени от мисълта, че на нова България е необходим университет за стопански, финансови, административни и обществени науки, който да създава висококултурни граждани и вещи специалисти за Отечеството. „Ние, техните следовници, помним и ценим тяхното дело, пазим и развиваме академичните традиции, ползваме се с огромен обществен авторитет и заслужено уважение. Днес УНСС е най-големият, най-старият и най-авторитетният бизнес университет в България и Югоизточна Европа, престижна академична институция, дала образование на много поколения доказани професионалисти. Едно от многобройните доказателства за това е интересът на кандидат-студентите към УНСС - за поредна година още през август запълнихме всички места“, заяви ректорът.

„Скъпи първокурсници, „Добре дошли в УНСС!“. Сега най-важната ви задача е да инвестирате в себе си, защото вашето образование е вашата гаранция за успешна кариера. Предстоят ви интересни учебния занятия при едни от най-авторитетните български преподаватели и учени, сериозна подготовка, запознанства с колеги, приятелства, които остават за цял живот“, обърна се ректорът към новоприетите студенти. Той им пожела „да имат самочувствие, са бъдат отговорни и амбициозни: „Обичайте УНСС, гордейте се с него, давайте своя принос за неговото добро име – с посещението си на лекции, с уважението си към преподавателите и колегите, с цивилизованото си поведение и доброто си възпитание. Вярвайте в себе си, бъдете смели и любознателни, почтени граждани и добри хора, търсете истината и я защитавайте. Не предавайте достойнството и честта – вашите, на вашите семейства, на УНСС. Вярвам, че ще бъдете част от елита на България, който УНСС създава вече един век.“

Проф. Статев поздрави преподавателите и служителите и изтъкна напредъка на УНСС в научноизследователската и в учебната дейност: „Печелим все повече проекти, засили се участието на наши представители в авторитетни международни и национални форуми, провеждаме ефективна политика в областта на академичното израстване. Всички наши успехи са резултат от задружните ни усилия и верността към УНСС. Вярвам, че ще продължим да работим в дух на разбирателство и колегиалност, ще надграждаме постигнатото, ще утвърждаваме доброто име на нашия университет, за да бъде с още по-силен глас в обществото, да не допускаме компромиси с нашите академични ценности и дух, да посрещнем достойно неговата 100-годишнина.“

„Има две причини, поради които съм тук днес – лична и институционална“, заяви г-н Димитър Радев, управител на БНБ. „Личната е свързана с факта, че съм възпитаник на УНСС и се гордея с това. Радвам се, че има и други поводи, с които да се гордеем, че сме завършили този университет, след като друг възпитаник на УНСС - г-жа Кристалина Георгиева - ще встъпи официално на позицията на управляващ директор на Международния валутен фонд“, посочи той.

Г-н Димитър Радев

„Институционалните причини са дълбоко вградени в историята. Тази година БНБ отбеляза 140 години от основаването си, а през 2020 г. УНСС ще отбележи вековен юбилей. Ние от Българската централна банка вече се подготвяме за 100-годишнината на вашия университет - ще емитираме сребърна монета, което нямаше как да се случи без съдействието на проф. Статев“, каза г-н Радев.

Управителят на БНБ се спря на превратностите и трансформациите, през които УНСС и БНБ са преминали през годините и участието им в националните и глобалните политики в сферата на икономиката, банкирането, образованието. В словото си гостът акцентира върху забавянето на растежа на глобалната икономика, рисковете за България, предизвикателствата пред финансовия сектор. Той разказа за действията на БНБ, като се спря на активирането на антицикличния банков буфер за банките; прокарването на законодателни промени; важни решения, свързани със свръхрезервите на банките; присъединяването на страната към еврозоната и др.

„УНСС е институцията, която готви голяма част от кадрите за нашия банков сектор и за БНБ. При всички превратности на времето това е била най-важната връзка между нашите институции. Убеден съм, че традицията ще бъде продължена по достоен начин“, заяви г-н Радев и пожела успешна учебна година.

Управителят на БНБ написа в Златната книга на УНСС:

„Вярвам, че образованието е в основата на успеха за всеки. Това ще важи с още по-голяма сила утре, отколкото днес в свят с все по-високи изисквания за знания и умения. С признание към труда и създаденото от поколения в УНСС през годините, убеден съм, че институцията УНСС ще продължи да бъде пример за качествено образование в една все по-конкурентна среда“.

Г-н Радев чете своето послание в Златната книга

Проф. Статев разказа за бъдещите планове за сътрудничество между УНСС и БНБ, които включват публична лекция на г-н Радев и дарението, което той ще направи на университетската библиотека – оригинали на първите бюджети на България. В знак на благодарност проф. Статев връчи на г-н Радев статуетка на проф. Стефан Бобчев (на снимката долу).

В приветствие от името на Студентския съвет неговият председател г-н Ангел Стойков пожела на всички повече разум при вземането на сложни решения: „Нека не забравяме: всички работим за по-доброто бъдеще на нашия университет.“ Студентският лидер се обърна към първокурсниците: „Знайте, че пътят към успеха не винаги е лек. Не прекланяйте глава пред трудностите, които ще ви сполетят, не позволявайте на възможностите, които откривате, да отминават покрай вас, без да се възползвате от тях. Знайте, че несполуките ще ви съпътстват и не всичко ще бъде успех и щастие в трудния път на висшето образование, но знайте също така, че този път вие ще го помните винаги. Бъдете смели и дръзки, бъдете хора, трупащи знания и умения, но и не забравяйте да бъдете лоялни и верни на своите приятели, на своите семейства и на вашите разбирания“, заяви г-н Стойков.

Г-н Ангел Стойков

По традиция присъстващите поздрави и студентът, приет с най-висок бал. Тази година това е Радина Елчинова, първокурсничка от поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол“.

Радина Елчинова

„Както всяка приказка, така и нашата си има своето начало. Начало, което ще ни предостави безброй страници на щастие, букви любов, съдби на герои и път към самите нас. Идва време лентата на живота да се завърти. Днес вървя по непознати улици, срещам нови хора и прекрачвам друг праг. Всичко е толкова различно. Знам, че отправям поглед към необясними чудеса, вечни знания, истински приятелства и безмерна обич. Всеки ден университетът ще ни предоставя сцена, на която ще се сблъскваме с различни характери, интересни гледни точки и нестандартни идеи“, каза Радина. На своите колеги тя пожела „да влагат в изпълнението на поставените задачи цялото си сърце, ум и душа, да имат вдъхновен поглед към успешното развитие“.

След тържеството проф. Статев, г-н Радев и г-н Стойков поднесоха венци на паметника на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС, от името на академичното ръководство, на БНБ и на Студентския съвет (на снимката горе).

Галерия снимки от Тържествено беше открита 99-ата учебна година ...