Публична лекция „Бангладеш в 21 век: размисли за отношенията между Бангладеш и България“

вторник, 15 май 2018 16:59

В зала „Тържествена“ Н.Пр. М. Алама Сидики, посланик на НР Бангладеш в Р България, изнесе лекция на тема „Бангладеш в 21 век: размисли за отношенията между Бангладеш и България“.

Доц. д-р Паскал Желев, главен секретар по международно сътрудничество, представи дипломатическа кариера на лектора (на снимката долу).

В лекцията си посланикът се спря на важни факти от историята на Бангладеш след войната за независимост през 1972 г., признаването на бенгалския език за национален и последвалия бърз напредък на страната, чиято икономика е на 32-о място в света, а бедността от 2000 г. насам намалява с 2% всяка година. Лекторът се спря и на бързото развитие на Бангладеш в областта на дигиталните технологии, интернет свързаността и не на последно място на успешната борба за равенството между половете.

Н.Пр. М. Алама Сидики

Бангладеш води миролюбива външна политика на приятелство и добросъседство, като зачита суверенитета на държавите и международното законодателство, каза посланикът и посочи трите основни принципа на външната политика на страната: двустранност, регионализъм и многостранност в отношенията с всички държави.

По време на лекцията

България е втората държава, признала независимостта на Бангладеш, след което са установени търговско-икономически отношения между двете страни на основата на споразумения. Продължава двустранното сътрудничество не само в икономиката и търговията, но и в културата, образованието, науката, посочи лекторът и изрази убедеността си, че то ще продължи да се разширява.

След лекцията посланикът отговори на въпроси на студенти.

Галерия снимки от Публична лекция  „Бангладеш в 21 век: размисли за отношенията между Бангладеш и  ...