Вицепрезидентът Илияна Йотова в УНСС: Европа не може да върви напред, ако държавите й са разединени

четвъртък, 26 октомври 2017 11:34

Вицепрезидентът Илияна Йотова изнесе пред преподаватели и студенти от университета публична лекция на тема "Европейски съюз - обща отбранителна система".

Срещата в зала „Тържествена“ бе организирана от СНЦ „ЕГО ПОЛИТИКО“ и Студентския съвет и открита от техните председатели Христина Димитрова и Кристиян Маджуров. Доц. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра „Политология“, приветства гост-лектора и  изрази увереност, че високият старт, който дава това събитие, очертава значими и интересни прояви през новата учебна година.

Илияна Йотова при откриването на срещата. Вдясно: доц. Блага Благоева, Кристиян Маджуров и Христина Димитрова


Чест е отново да бъда в този университет, сподели пред присъстващите Илияна Йотова. Тя обобщи, че темата за Европейския съюз и общата отбранителна система е изключително актуална и призова студентите за активно участие в дискусията.

Бъдещето на Европа по отношение на сигурността и отбранителния съюз е политика, в която Европа тепърва прохожда, изтъкна вицепрезидентът. Тя припомни, че сме в навечерето на  председателството на България на Съвета на Европейския съюз и това се случва за пръв път в нашата най-нова политическа история след присъединяването ни към ЕС през 2007 г. Десет години по-късно вече сме със самочувствието на равноправен член в системата на Евросъюза, изтъкна Йотова.

В зала „Тържествена“

Вицепрезидентът подчерта, че за да има мир и да няма повече войни са необходими много усилия, амбиция и политическа воля. Но за съжаление именно през 2017 г. си даваме сметка за новите заплахи и предизвикателства пред европейските граждани, посочи тя. Затова днес трябва да отговорим адекватно на тези заплахи, които носят съвсем друг характер - тероризъм, киберпрестъпност, конфликти в много райони. Йотова конкретизира, че Европа е на второ  място в света след САЩ по разходи за отбрана. Американците са увеличили изразходваните за това средства два пъти повече от всички държави в ЕС взети заедно, Русия е инвестирала в отбраната си 5,4 от БВП, а бюджетът за отбрана на Китай е нараснал със 150 на сто.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Йотова бе категорична, че нито една държава не може самостоятелно да гарантира сигурността на гражданите си. Ако до 2008 г. усилията в Европа и вниманието на хората бяха насочени предимно към техния собствен стандарт на живот, то от няколко години насам темата е за това дали се чувстваме сигурни в дома си, дали границите на сигурността могат да се решават само на национално ниво или трябва нов етап в общата европейска политика, коментира вицепрезидентът.

Гост-лекторът се спря на темата за бежанците и изтъкна, че една от големите грешки на Европа по отношение на мигранската политика е превръщането на европейски територии в т.нар. горещи точки. Тя припомни, че предложението на страната ни бе миграционните пунктове да бъдат още в транзитните държави, в големите лагери за бежанци, където на място да се установи кои са хората, които мигрират. За съжаление, ние ги допуснахме на европейска територия, като се оказа, че нито финансово, нито икономически, нито социално сме готови за това, отбеляза вицепрезидентът.

По време на публичната лекция

По време на председателството на ЕС България ще трябва да балансира позициите на Дъблинското споразумение, посочи Йотова. По думите й последните решения на това споразумение не са добри за България. Новите проблеми няма да срещнат разбиране и голяма част от реформите ще бъдат спрени, констатира вицепрезидентът. По време на председателството на Съвета на ЕС страната ни ще имаме много важна роля в това. Нашите министри трябва да предлагат как да се балансира между крайната позиция на Вишеградската четворка и европейската позиция, акцентира Йотова.

Въпроси от залата

Йотова коментира горещата тема за бъдещето на европейската отбранителна система като изложи трите й възможни варианта – сътрудничество в областта на отбраната, споделена сигурност и обща отбрана и сигурност. Тя оцени втория вариант като най-реалистичен и ефективен.

Вицепрезидентът отговори на многобройните въпроси на присъстващите и в заключение посочи: „Необходима ни е повече Европа. Тя не може да върви напред, ако държавите й са разединени“.

Преди лекцията вицепрезидентът се срещна и разговаря с ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев (на снимката долу).

Галерия снимки от Вицепрезидентът Илияна Йотова в УНСС: Европа не може да върви напред, ако държав ...