Публична лекция на проф. Мотошиге Ито на тема „Глобалните икономически тенденции и отношенията Япония-ЕС“

сряда, 25 октомври 2017 12:31

Публична лекция за глобалните икономически тенденции, перспективите в отношенията между Япония и Европейския съюз, както и значението им за България изнесе в зала „Тържествена“ проф. д-р Мотошиге Ито, преподавател във Факултета по международни социални науки на университета „Гакушуин“, почетен професор на Токийския университет и специалист в областта на международната икономика. 

В зала „Тържествена“

На събитието присъства Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Р България, който представи проф. Ито и изтъкна, че освен преподавател в Токийския университет е бил и съветник на премиера на Япония по икономическата и фискалната политика. Н.Пр. Ватанабе изтъкна също, че България и Япония се радват на традиционно добри отношения и активен обмен в политиката, икономиката, образованието и други сфери.

Н.Пр. Масато Ватанабе

Публичната лекция на тема „Глобалните икономически тенденции и отношения Япония-ЕС“ бе открита от доц. д-р Миланка Славова, зам.-ректор на УНСС, която представи пред японските гости най-голямото висше бизнес училище в България и Югоизточна Европа. Имаме възможността да чуем виден учен-икономист от страната, която заема особено място, благодарение на дългогодишното сътрудничество на УНСС с различни японски университети и институции, добави доц. Славова (на снимката долу).

В презентация проф. Ито разгледа темите за състоянието на японската икономика сега, направи съпоставки в развитието й спрямо страни като САЩ и Великобритания и коментира перспективите в икономическите отношения между Япония и Европейския съюз в призмата на глобалните тенденции и търговските преговори между Токио и Брюксел.

Проф. д-р Мотошиге Ито

Лекторът открои в хронология икономическото развитие на страната като акцентира върху „необичайно явление“: високият БВП през 1997 г. предизвиква дефлация и последваща криза, от който Япония излиза чрез прилагане на агресивна политика, определяна като количествена експанзия. С преодоляването на двата важни фактора за постигане на икономически растеж – инвестиции и иновации, Япония успява не само да излезе от кризата, но и да увеличи икономическия си растеж.

Проф. Ито изтъкна, че Европейският съюз е важен международен партньор за Япония, с който споделят общи ценности като демокрацията, зачитането на законите и основните човешки права. Споразумението между Евросъюза и Япония, която е третата по големина икономика в света, може да се окаже най-големият търговски договор, подписван досега от ЕС, посочи лекторът. Сътрудничеството може да даде много възможности за икономически растеж и развитие на търговията, за стимулиране на заетостта и конкурентоспособността на японските фирми. Проф. Ито се спря и на важни преговорни въпроси, свързани с премахването на тарифните ограничения и намаляването на вносните мита върху някои стоки, гарантирането на прозрачност на регулаторните процедури при инвестициите и др.

По време на публичната лекция

Ректорът на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев връчи на проф.  Мотошиге Ито сертификат в знак на благодарност за изнесената лекция.

Н.Пр. Масато Ватанабе, проф. Стати Статев и проф.  Мотошиге Ито (отляво надясно)

Галерия снимки от Публична лекция на проф. Мотошиге Ито на тема „Глобалните икономически тенденции ...