Публична лекция на тема „Японската външна политика и отношенията с България“

четвъртък, 11 май 2017 14:44

В университета гостува Такеши Огино, първи секретар по политическите въпроси в Посолството на Япония в България, който изнесе лекция на тема „Японската външна политика и отношенията с България“. На срещата, организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“, присъстваха преподаватели и студенти.

В малката конферентна зала

Традиционно добрите контакти между университета и представители на японските образователни и дипломатически институции изтъкна при откриването на публичната лекция проф. д-р Димитър Димитров, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“. Той очерта възможности за по-нататъшното успешно двустранно сътрудничество и изрази надежда, че публичната лекция е поредна стъпка за това.

Проф. Димитров и Такеши Огино

Такеши Огино открои трите стълба на японската външна политика, като последователно се спря на укрепването на съюза на Япония със САЩ, отношенията със съседните страни и насърчаването на икономическата дипломация в подкрепа на японската икономика.  Дипломатът анализира срещите на високо равнище с новата администрация на САЩ, коментира влошаването на ситуацията в Южнокитайско море и териториалния спор с Китай за островите Сенкаку, отношенията с  Република Корея, Северна Корея, Русия и др.

По време на публичната лекция

Япония и приносът й в разрешаването на глобалните въпроси, както и усилията на страната за разоръжаване и неразпространение на ядрените оръжия, бе втората тема в лекцията на Такеши Огино.

Лекторът

Лекторът акцентира върху двустранните отношения между България и Япония, като приведе факти с оказването на техническа помощ, обучението на български специалисти в Страната на изгряващото слънце, двустранния стокообмен. Огино даде примери за успешни инвестиции у нас - в автомобилната индустрия, с проекта за разширяване на пристанище Бургас, удължаването на метрото и изграждането на водопречиствателна станция в София, създаването на музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ и др.

Участници в срещата

Лекторът обърна особено внимание на обмена в областта на културата и образованието, като посочи че над 500 българи са се обучавали с държавни стипендии в Япония.

Галерия снимки от Публична лекция на тема „Японската външна политика и отношенията с България“ ...