В УНСС започва работа Българо-китайски център за научноизследователски програми и обмен на студенти

вторник, 24 януари 2017 10:44

Българо-китайски център за научноизследователски програми и обмен на студенти беше открит официално на 17 януари т.г. в Университета Джао Тонг, Шанхай - третият по-големина университет в Китай.

Центърът е съвместна инициатива на Димитър Абаджиев, доскоро генерален консул в Шанхай (сега посланик на страната ни в Словения),  и на заместник-декана на Аграрно-биологическия факултет проф. Шенгшуан Че и е част от програмата "Един път - един пояс". От българска страна в него са включени УНСС, СУ и ТУ, но проектите са отворени за изследователи от всички висши училища.

На откриването от страна на Университета Джао Тонг присъства цялото академично ръководство и г-жа Дишу Ма, почетен ректор и заместник-председател на Националната комисия по образование, която неотдавна беше на посещение в нашия университет. От българска страна присъстваха Янаки Стоилов, зам.-председател на Народното събрание, Димитър Абаджиев и Димитър Пампулов, генерален консул в Шанхай.

Димитър Абаджиев прочете специално приветствие от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев (виж долу). 

Приета е тригодишна програма на Центъра. Одобрен е за първи път бюджет от китайското правителство за Центъра за финансиране на научноизследователските програми в рамките на инициативата 16+1. Центърът ще има два офиса - единият в Университета Джао Тонг, а другият в УНСС. За директори са избрани проф. Джен Хуанг, заместник-ректор на Университета Джао Тонг, и Димитър Абаджиев.

Галерия снимки от В УНСС започва работа Българо-китайски център за научноизследователски програми  ...