Университетски център за мобилност на студенти и преподаватели

Обновено: четвъртък, 01 декември 2011 13:31

Преподаватели и служители

Програма ЕРАЗЪМ предоставя възможности на преподавателите от УНСС да гостуват в европейски университети за изнасяне на кратки лекционни курсове.

Чуждестранни преподаватели от университетите-партньори гостуват и изнасят кратки курсове от лекции пред студенти и докторанти на УНСС.

На преподавателите, участващи в мобилност по програма ЕРАЗЪМ, се предоставя финансова помощ (грант).

Индивидуалният грант е седмичен и се отпуска от УНСС за допустимия по програма ЕРАЗЪМ период на преподаване, който е минимум една седмица (5 работни дни) и 5 учебни часа лекции.

Реалният размер на грантовете се определя от Националната агенция (Центъра за развитие на човешките ресурси) за всяка учебна година, диференциран по държави.

Право на участие в мобилност по програма ЕРАЗЪМ имат всички преподаватели в УНСС – щатни и нещатни, независимо от тяхната длъжност, научна степен и научно звание (професори, доценти, асистенти).

Преподавателите имат право да реализират едно участие в мобилност по програма ЕРАЗЪМ в рамките на една академична година.

Допълнително условие за включване в мобилността е доброто владеене на съответния чужд език, на който ще се извършва преподаването и обучението на студенти в приемащия университет.

При селекцията на кандидатите за участие в преподавателска мобилност известно предимство имат контактните лица по сключените двустранни споразумения. По-голямата част от споразуменията са отворени за свободно усвояване, тъй като в общия случай контактно лице е институционалният координатор на програмата.

Одобрените за участие в програмата преподаватели подписват с УНСС договор за Преподавателска мобилност ЕРАЗЪМ. Договорът е задължително условие за получаването на индивидуален Еразъм грант.

Преподавателите от УНСС съдействат при сключването на нови двустранни договори по програма ЕРАЗЪМ като използват прилагания модел на Двустранно споразумение (Bilateral Agreement).



» Документи

» Договори за учебната 2010/2011 г.

» Bilateral Agreement