Чуждестранни кандидат-студенти и студенти

Обновено: вторник, 25 януари 2022 14:23

Уникално комплексно изследване в областта на теорията на международните отношения

Излезе книгата „Теория на международните отношения“ с  автор на първия том и научен редактор на втория том - проф. д.пол.н. Атанас Гочев, един от създателите на научната школа за изучаване на Международни отношения в България и първият назначен преподавател в сегашната катедра „Международни отношения“ на УНСС.

Със своите 1700 печатни страници изданието представлява уникално мащабно изследване, което показва как теорията има основна роля за разбирането и обясняването на динамиката на МО и световната политика, независимо дали се изследват регионални проблеми, въпроси на сигурността, тероризма, или световната политика. Теорията създава възможност за изясняване на причините и факторите за възникването на събития, за интерпретирането им, за правенето на експертни оценки или за критичен анализ.

Проф. д.пол.н. Атанас Гочев

Книгата има монографичен и комплексен, а на практика – енциклопедичен характер в областта на теориите за международните отношения. Двата тома поставят фундаменталния въпрос защо ТМО е полезна за разбиране на процесите в световната политика. Теорията се разглежда като съвкупност от предварително обособени аналитични структури за многообразните начини, чрез които международни и транснационални събития или действия могат да бъдат интерпретирани, обяснени или разбрани. Авторите обясняват как анализите могат да се фокусират върху различни аспекти – военностратегически, икономически, дипломатически и др. Книгата показва предимството на изучаването на международните отношения като аналитично пространство, различно от отделното емпирично събитие, което предлага на наблюдателя много начини за разглеждане и разбиране на контекстите и явленията в исторически, в текущ план или в перспектива.

Изданието има за цел да подпомогне качественото и ефикасно изследване и образование в областта на международните отношения и политическите науки. Така работещите в сферата на външната политика, а и изучаващите световната политика и международните отношения ще избегнат ситуациите да действат и коментират, без да знаят и познават проблемите, което е опасно, особено в тези сфери. За всеки, който работи или иска да работи в тези области или да ги изучава и изследва, ще е особено полезно и необходимо да проучи двата тома на книгата. Ползата от изданието за преподаватели, студенти, специалисти, журналисти и коментатори е извън съмнение и тя е посочена в множество отзиви за книгата от водещи професионалисти, изследователи, преподаватели, дипломати и практици в областта на международните отношения, дипломацията и външната политика, част от които са представени на корицата на книгата.

Според професор Емил Константинов, бивш член на Европейската комисия по правата на човека в Страсбург и директор на Института за държавата и правото при БАН, двата тома на новоизлязлата книга „Теория на международните отношения“ са първото пространно монографично изследване, което разглежда задълбочено многообразието от теоретични перспективи в областта на международните отношения (МО).


За автора

Професор д.пол.н. Атанас Гочев е един от създателите на научната школа за изучаване на МО в България и е първият назначен преподавател в сегашната катедра „Международни отношения“ на УНСС. Цялата му дейност като преподавател и изследовател за период от над 40 години е свързана неизменно с тази катедра в УНСС. Преподавал е на повече от десет випуска студенти от специалност „Международни отношения“, много от които са се реализирали на високи политически, дипломатически и експертни позиции в различни национални институции и международни организации. Професор Атанас Гочев притежава също така и много богата експертиза и значителен опит от своята работа в различни международни институции и организации. Бил е директор и научен ръководител на Програмата на ПРООН за ранно сигнализиране на потенциална политическа и социална нестабилност в България. Работил е като международен консултант на Световната банка и по време на първия мандат на президента Путин е консултирал ръководството на Южния федерален окръг на Руската федерация по въпросите на анализа на политиките и оценката на тяхното въздействие, както и за предотвратяване на вътрешни конфликти в Северен Кавказ. Настоящата книга е неговото четвърто оригинално комплексно монографично изследване в периода след 2011 г. Предходните му три монографии са по проблемите на теориите за конфликта и ранното сигнализиране, както и на анализа и оценките на въздействието на политиките. Има множество публикации в областта на международната и националната сигурност, тероризма и МО, конкурентостта на износа и др. Голяма част от тях са на английски език, в авторитетни издания в чужбина, а някои са индексирани в световно признати системи от бази данни, с висок ранг и импакт фактор.


Повече за книгата: тук