Институт по икономика и политики

Обновено: вторник, 17 август 2021 14:22

„Икономика на отбраната и сигурността" със специализация „Ядрена сигурност" с преподаване на англ. език

Катедра „Национална и регионална сигурност“ предлага магистърска програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“. Програмата е за срок от три семестъра за студенти, които са завършили бакалавърска степен или еквивалентна на нея. Магистърската програма е структурирана в съответствие с държавните изисквания за обучение в  магистърската степен и съобразно изискванията на Международната агенция за атомна енергия (Educational Programme in Nuclear Security).

Целта на магистърската програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ за три семестъра е да подготви високо квалифицирани ръководни кадри на средно управленско ниво за нуждите на ядрената индустрия.

Магистърската програма осигурява наличието на експерти, способни да предоставят необходимите компетенции за ефективен национален надзор на ядрената сигурност на ядрените и други радиоактивни материали и да установят и поддържат подходящ ядрен режим в държава.

Завършилите студенти от университетската международна магистърска програма „Икономика на отбраната и сигурността“ със специализация „Ядрена сигурност“ могат да намерят своето място в някоя от следните области:

  • мениджъри и експерти по сигурността в ядрени обекти – ядрени централи, заводи, свързани с цикъла на ядреното гориво - мини, обогатителни станции, депа за ядрени материали, транспортни фирми с разрешение за работа с ядрени материали или лечебни заведения, използващи ядрени материали;
  • специалисти по ядрена сигурност в държавната администрация, регулираща ядрената енергетика;
  • разследващи и правоприлагащи органи – МВР, ДАНС, митническа администрация;
  • фирми в областта на частната охранителна дейност;
  • международни организации;
  • научноизследователски организации в сектора на ядрената енергетика.