Институт по икономика и политики

Обновено: понеделник, 30 октомври 2023 13:25

Европейска олимпиада по статистика

Регламент на Европейската олимпиада по статистика


Европейската олимпиада по статистика (ЕОС) се организира от европейската статистическа служба Евростат и част от държавите-членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите. От българска страна олимпиадата се организира и провежда от Националния статистически институт, съвместно с катедра „Статистика и иконометрия“.

Инициативата ЕОС е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците от 8 до 12 клас чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля, както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Същевременно, целта е и да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничество като средство за намиране на общи решения.

Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският - на английски език.

Сроковете за регистрация и участие в националния кръг на олимпиадата са както следва:

  • Регистрация на отборите: от 17 октомври 2023 г. до 7 януари 2024 година.
  • Провеждане на първия етап (онлайн тест): от 8 до 29 януари 2024 година.
  • Провеждане на втория етап (интерпретация на статистическа информация под формата на презентация): от 01 до 29 февруари 2024 година.
  • Заключителен кръг: 19 до 31 март 2024 г.
  • Европейски кръг: от 14 април до 13 май 2024 година.

На първенците от Европейската олимпиада по статистика, получили сертификат, и завършващи средното си образование през учебната 2023/2024 г., се признава оценка отличен (6.00) за резултат от конкурсен изпит в УНСС за направление „Икономика“.

Повече информация за олимпиадата можете да намерите на официалната й страница тук:

https://www.nsi.bg/esc-2024/