Преподавател от катедра „Международни отношения“ участва в Международната научна конференция на ASN

петък, 08 юли 2016 9:02

В Литва се проведе Европейският форум на международната конференция на Association for the Study of Nationalities, домакин на която беше университетът „Витаутас Магнус“ (Vitautas Magnus University) в Каунас. Форумът под надслов “Europe, Nations and Insecurity: Challenges to Identities” („Европа, нации и несигурност: предизвикателства пред идентичностите“) беше организиран в 60 панела, в които се включиха над 250 участници от 30 държави: прибалтийските републики и други държави от постсъветското пространство, скандинавските страни, държави от Централна и Източна Европа и Балканите, Италия, Германия, Великобритания, САЩ, Канада, Нова Зеландия, Израел, Турция.

Конференцията събра изследователи, анализатори, експерти и дипломати за обсъждане на широк кръг проблеми: формиране и възпроизводство на идентичност (национална, регионална и европейска, политическа и културна), процеси на национално и държавно изграждане и самоопределение, малцинствена политика, миграция и сигурност, руската външна политика в постсъветското пространство и много други. Специален фокус бе поставен върху проблемите на прибалтийските републики и новите аспекти на въпросите за сигурността в региона след кризата в Украйна от 2014 г.

Кръглата маса на тема „След 2014 година: перспективи за мир и сътрудничество в Балтийския регион“. От ляво на дясно: проф. Стефано Бианкини (университета на Болоня); Айнарс Семанис, посланик на Латвия в Литва, проф. Леонидас Донски (университет „Витаутас Магнус“), член на ЕП, Зигимантас Павилионис, посланик на ЕС по въпросите на Източното разширяване; Томас Ванклова, проф. Емеритус от университета „Йейл“, Мария Огрен, посланик на Финландия в Литва

Основните доклади на конференцията бяха представени от Вигаудас Ушаскас (Vigaudas Usackas), ръководител на делегацията на ЕС в Руската федерация, който говори на тема „The Baltics in the Connected, Complex and Contested World”, и на Лилия Шевцова, анализатор от Русия, афилиирана към Brookings Institutions (USA) и Chatham House (UK), която изнесе политически доклад на тема „Russia as the Challenge of 21st century: How the Personalized System Survives in Post-modern Times”.

Вигаудас Ушаскас, посланик на ЕС в Руската федерация 

Доц. д-р Мария Бакалова от катедра „Международни отношения“ участва в конференцията като единствен представител на българската академична и научна общност и представи УНСС с доклад на тема „Balkan Nationalisms: In-Between (In)Glorious Images of the Past and Dissipated Identities of the Present“ в панел, посветен на Балканите. В доклада си доц. Бакалова разгледа исторически сложилото се и продължаващо противопоставяне на различни разбирания и оценки на национализма на Балканите и импликациите от това за процесите на изграждане и възпроизвеждане на колективните политически идентичности.

По време на панела за Балканите

По покана на организаторите доц. Бакалова председателства и панела „Shaping New Identities: Between Communist Legacies and European Tradition”, в който имаха презентации участници от САЩ, Украйна, Литва и представител на European Centre for Minority Issues.

Доц. Бакалова (вляво) като председател на панела „Формиране на нови идентичности: между наследството на комунизма и европейската традиция“

По време на престоя си в Каунас доц. Бакалова проведе срещи с преподаватели и представители на университета „Витаутас Магнус“. Подписано бе двустранно Споразумение за сътрудничество и обмен на студенти, преподаватели и служители по програмата на „Еразъм+“ между УНСС и факултетите „Дипломация и политически науки“ и „Икономика и бизнес“ на университета в Каунас. В съответствие с договореностите ежегодно шестима студенти и петима преподаватели могат да реализират академични визити в университета „Витаутас Магнус“.

Доц. Бакалова

 

Галерия снимки от Преподавател от катедра „Международни отношения“ участва в Международната научна ...