Отборът на УНСС с наградата Baxter на Международното състезание по право Jessup

сряда, 12 август 2015 9:02

Отборът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) спечели наградата на Baxter за най-добра писмена защита на ищец на Международното състезание по право Jessup 2015, съобщи в. "Правен свят".

Състезанието е симулация на процес пред Международния съд към ООН, има 56-годишна история, а участници в него са отборите на повече от 550 правни факултета от над 80 страни.

През 2014 г. отборът на УНСС грабна отличието Dillard за комбинирани писмени защити на ищец и ответник. Тази година той е класиран на трето място, като по-добре от българите са се представили само победителите от Universitas Pelita Harapan от Индонезия и отборът на Университета на Пенсилвания. УНСС изпреварва в класирането Университета Йейл. В историята на Jessup няма отбор, получавал подобно отличие в две поредни години.

Четиримата състезатели заслужили отличието Baxter са Траян Косев (студент в 5 курс, студент на годината в специалност "Право" на УНСС за 2015 г.), Виктория Димитрова (дипломиран юрист, завършила през 2015 г., специализирала в САЩ), Екатерина Димитрушева (дипломиран юрист, завършила през 2015 г., служител в KPMG) и Мариян Канев (студент в 5 курс, избран е да представи България на състезанието Frankfurt Investment Arbitration Moot Court през 2016 г.).

 

 

На първия ред от ляво на дясно - Красимира Игнатова, Виктория Димитрова
и Траян Косев. На втория ред от ляво на дясно - Ивайло Димитров,
Инна Учкунова, Виктор Серафимов и Екатерина Димитрушева


Както и миналата година треньори на отбора са Инна Учкунова (юрист в "Мото-Пфое" ЕООД, автор на статии и изследвания в областта на международното публично право), Красимира Игнатова (юрист в Pricewaterhouse Coopers), Виктор Серафимов (партньор в кантора OMNIA Law, докторант по международно право) и Ивайло Димитров (докторант към УНСС, стипендиант на Fulbright).

Българските национални кръгове на Jessup се организират от Сдружение за международни състезания по право (smsp.bg) и се провеждат всяка година през февруари с подкрепата на Фондация Америка за България.

Голямата награда на Jessup 2015 взе отборът на Университета на Сидни.

Галерия снимки от Отборът на УНСС с наградата Baxter на Международното състезание по право Jessup ...