Научна конференция по повод 160-та годишнина на проф. Стефан Бобчев

понеделник, 20 май 2013 15:29

Първата от поредицата научни конференции, отбелязващи 160-та годишнина на проф. Стефан Бобчев, бе организирана от катедра "Международни отношения". Този форум, както и предстоящите, посветени на делото и заслугите на основателя и първи ректор на УНСС, се осъществяват под патронажа на ректора на университета проф. д.ик.н. Стати Статев. На събитието присъства ректорското ръководство на университета, водещи учени, студенти.

Това е началото на едно значимо университетско дело – цялостно изследване на изключителния живот и дело на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто правоприемник е УНСС,  посочи проф. д.ик.н. Стати Статев при откриването на форума. Ректорът оцени по достойнство готовността на академичната колегия да ознаменува юбилея със сериозни изследвания и научни прояви, с реализирането на проект „Златен фонд“ на ценни стари книги от университетската библиотека, в това число на книжовното наследство на проф. Бобчев, с издаването на сборници и книги. Той определи това като колективен принос не само към институционалната памет на нашия университет и неговата богата история, но и за страната ни. Проф. Бобчев е виден възрожденски деец, изключителен родолюбец, един от строителите на съвременна България, учен, преподавател, книжовник, общественик, държавник, дипломат, историограф, литератор, редактор на десетки вестници и списания, изтъкна ректорът.

При откриването на форума. Отляво надясно: проф. д-р Валентин Гоев, зам.-ректор, проф. д-р Огнян Симеонов, първи зам.-ректор, проф. д-р Георги Генов, проф. д.ик.н. Стати Статев, акад. Стефан Воденичаров, доц. д-р Игор Дамянов

Проф. Статев изрази убеденост, че конференцията, посветена на проф. Бобчев като учен, дипломат и държавник, ще осмисли историческия опит във взаимовръзката изследване – преподаване – практика в областта на външната политика и международните отношения в духа на традицията, заложена от един от трите факултета на Свободния университет - Дипоматическо-консулския. Ректорът посочи също, че оповестяването на нови факти за дейността на проф. Бобчев като директор (министър) на правосъдието на Източна Румелия, министър на народното просвещение през 1911 г. в кабинета на Иван Гешов, пълномощен министър на България в Петербург през 1912 г. и др. ще бъде достоен изследователски принос на катедрата и университета към делото на основателя и първи ректор на УНСС.

Проф. Стати Статев и акад. Стефан Воденичаров (вдясно)

За  осмисляне на историческия опит и делото на проф. Бобчев, за събитията, очертали жизнения и професионалния му път, за участието му в изпълнителната власт и  възгледите на учения и политика, говори в изказването си проф. д-р Георги Генов, ръководител на катедра „Международни отношения“. Той конкретизира и отношението на проф. Бобчев към образованието, общественото мнение на интелектуалците, жалоните в книжовната му дейност и др.

Да обърнем поглед назад, за да оценим настоящето, посочи в изказването си акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Той напомни, че проф. Бобчев е член на Българската академия на науките от 1884 г., от 1921 до 1937 г. – несменяем председател на Обществено-философския клон на Академията, дописен член на Югославската академия на науките и изкуствата, на Чешката академия на науките и изкуствата, на полското научно дружество в Лвов, на Славянския институт в Прага и др.  Приносът на проф. Стефан Бобчев е голям, той е един от основоположниците на много широк спектър от постижения в областта на правната наука, посочи акад. Воденичаров.

По време на конференцията

За периода на т.нар. второ емигрантство на Стефан Бобчев, когато той най-добре съчетава качествата си на политик и учен (до 1889 г.), говори д-р Петър Първанов от ЮЗУ в Благоевград. Той оцени с факти публикациите, политическите идеи, основополагащите трудове на учения.

Стефан Бобчев  е универсално надарен човек, за каквато универсалност не може да претендира нито един от неговите съвременници. Той е това, което се нарича ренесансова личност, посочи проф. Андрей Пантев. Той окачестви проф. Бобчев като Леонардо да Винчи за  българите, уникален, ситуационен русофил, носител на идеята във външнополитическия свят за специални отношения между Русия и България.

В голямата конферентна зала

Трудно и лесно се говори за проф. Стефан Бобчев, отбеляза доц. д-р Игор Дамянов. Той е своеобразна машина на времето, карайки ни едновременно да погледнем назад и същевременно да вървим към бъдещето. Безброй са аналогиите с настоящето при такова държавническо мислене, каквото демонстрира проф. Бобчев, посочи доц. Дамянов.

Дискусиите на конференцията се концентрираха върху идеите и дейността на Стефан Бобчев  в политиката, науката и висшето образование.

Галерия снимки от Научна конференция по повод 160-та годишнина на проф. Стефан Бобчев ...