Наши студенти-юристи с награда за ораторско майсторство от СЕЕМС 2013

петък, 17 май 2013 10:55

Станалото вече традиционно участие на студентите от Юридическия факултет на университета в престижното международно състезание по право на ЕС „Central and East European Moot Court Competiton” (СЕЕМС 2013), под егидата на Съда на Европейския съюз, донесе изключително добро класиране за УНСС и специална индивидуална награда за ораторско майсторство на един от участниците.

СЕЕМС се организира от Британския правен център във Варшава (British Law Centre) под егидата на Съда на ЕС и Центъра за обучение по европейско право към университета Кеймбридж, Великобритания. Тази година състезанието се проведе за 19-и път, като домакини на събитието бяха Юридическият факултет на университета в Бърно и Върховният административен съд на Чехия. По традиция събитието бе председателствано от г-жа Елинор Шарпстън, генерален адвокат на Великобритания в Съда на ЕС.

Ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев се срещна с нашите състезатели и треньора им след завръщането им от Чехия

Състезанието представлява симулиран процес пред съда на ЕС, в който отборите на престижни университети от Централна и Източна Европа защитават позициите на ищци и ответници по предварително подготвен казус изцяло на английски език.  Това издание бе посветено на противоречивите въпроси относно европейската заповед за арест и съблюдаването на човешките права в контекста на нейното прилагане. Във връзка с казуса бяха отправени 5 въпроса до Съда на ЕС под формата на преюдициално запитване от национален съд. Превъплъщавайки се в ролята на адвокати, студентите трябваше да изпратят писмени защити от името на ищеца и на ответника, както и да подготвят пледоариите си за устните кръгове.

Отборът на УНСС (отляво надясно): Андон Ташуков, Полина Христова и Александър Нанов

УНСС участва с отбор от трима души: Александър Нанов (4 курс), Полина Христова (3 курс) и Андон Ташуков (дипломантски семестър). Треньори на отбора бяха бившите възпитаници на нашия университет Радостина Младенова, участник в СЕЕМС 2011 г., и Гергана Илиева, участник в СЕЕМС 2012 г.

Жребият отреди на УНСС да пледира като ищец срещу отбора на Свободния университет в Тбилиси (Free University of Tbilisi), Грузия, който бе фаворит за спечелване на първото място, но отпадна на финала. В „мача“ като ответници нашите студенти играха срещу университета в Гданск (Gdansk University), Полша, като извоюваха победа с 9 точки разлика. При това отборът на УНСС имаше честта да бъде слушан от изпълняващите ролята на съдии д-р Джонатън Морган от Университета в Кеймбридж, проф. Майкъл Бобек от Колежа на Европа, Катрин Хоудъл, правен съветник в UK Law Society в Брюксел, Ник Флетчър, съдружник и адвокат в Clifford Chance Solicitors – една от най-големите кантори в Англия и др.

При откриването на състезанието. Отляво надясно: Гергана Илиева (треньор), Полина Христова, Андон Ташуков и Александър Нанов

С общ резултат от пледоариите и писмените защити от 148 точки университетът ни зае престижното 9-то място, като само 0,75 точки не му достигнаха да се класира сред осемте полуфиналисти. Въпреки това отборът на УНСС получи много положителни отзиви за представянето си и уверенията на съдиите в огромния потенциал на българските студенти.

Преди първия мач

На тържествената вечеря по случай закриването на състезанието бяха раздадени и индивидуалните отличия за най-изявените оратори. По време на церемонията стана ясно, че трудът и уменията на Александър Нанов са били специално забелязани и оценени от съдиите, за което той бе награден със сертификат за ораторско майсторство. Отличието му бе връчено лично от Генералния адвокат на Великобритания в Съда на ЕС Елинор Шарпстън.

Александър Нанов получава наградата си за оратор от Генералния адвокат Елинор Шарпстън

.

Галерия снимки от Наши студенти-юристи с награда за ораторско майсторство от СЕЕМС 2013 ...